ANNONS

Cagla Araz och Nasro Bilesherif är två av de fyra ambassadörerna på samhällsvetenskapliga programmet som på olika sätt lyfter fram kvinnors rättigheter och kvinnors rätt till sina egna kroppar under öppet hus nu på tisdag. I bakgrunden ser vi julgranen där kulorna utgörs av klitorisar. Visste ni att klitoris är det enda mänskliga organet som inte har annan uppgift än att ge ägaren njutning?
Foto: Rebecca Linder

Lyfter fram kvinnors rättigheter

AVESTA. I tisdags hade Karlfeldtgymnasiet öppet hus. På Samhällsvetenskapliga programmet möttes besökarna av ambassadörer för angelägna och dagsaktuella ämnen.

Det handlar bland annat om könsstympning, flickors rätt till utbildning, samt klitorisinformation.
– Flickors rätt till utbildning är oerhört viktigt och kan bidra till att skapa jämställdhet, fred, välstånd och hållbar utveckling, framhåller Cagla Araz.
Hon har valt att inrikta sig mot just flickors rätt till utbildning eftersom det idag är så många som 130 miljoner flickor i världen som saknar rätten att utbilda sig. Hennes förebild är Malala Yousafzai som aktivt jobbar för flickor och kvinnors rättigheter. Cagla har också siktet inställt på att i framtiden bli kvinnorättsjurist så därför vill hon lära sig mer och sprida kunskap kring detta.

– Kunskap är makt och det är också en av orsakerna till flickor idag inte får utbildning. Genom att de inte får utbildning så kan man fortsätta att upprätthålla gamla traditioner och maktstrukturer, säger Cagla Araz.
Hon menar att vi alla måste hjälpas åt och sprida kunskap och lära andra länder om hur viktigt det är med utbildning för att tjejer och kvinnor ska kunna uppnå sina mål.
– Inget skrämmer extremister mer än vad utbildade flickor med kunskap kan åstadkomma. Förändring tvingar terrorismen att retirera. Genom utbildning av flickor och kvinnor blir demokrati, fred, jämställdhet och välstånd samt hållbar utveckling ett faktum, framhåller Cagla Araz.

Ett annat viktigt ämne som de lyfter är könsstympning som omfattar alla ingrepp där man förändrar eller skadar det kvinnliga könsorganet av icke medicinska skäl. Könsstympning praktiseras i flera länder såsom Somalia, Kenya, Indien, Egypten och Förenade Arabemiraten.
– 2-3 miljoner flickor varje år utsätts för detta och det har inget med religion att göra utan det handlar om kulturella traditioner där kvinnan inte har rätt att äga sig själv och sin egen kropp, säger Nasro Bilesherif som själv kommer från Somalia.
För andra året i rad har de också gjort en julgran där julgranskulorna utgörs av klitorisar. Eleverna säljer också kylskåpsmagneter i form av klitorisar där behållningen går till självhjälpsgrupper för kvinnor i Indien via organisationen CIRHEP. Målet med allt detta är att bidra till lite folkbildning ifråga om kvinnors kroppar.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 47 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS