ANNONS

Strax innan delegationen kom hälsade Haile och Hidat från Biskopsgården på inne på Solsidans avdelning där Regen jobbar. Där träffade de en gammal bekant, nämligen Gunnar Salmons som tidigare bott på Biskopsgården och det blev ett kärt återseende, men glädjetårar och kramar.
Foto: Veronica Rigtorp

Lyckat snabbspår lockade

LUDVIKA. Ett 20-tal personer från Delegationen för unga och nyanlända till arbete, Dua, besökte Ludvika för att ta del av den lyckade satsningen Lokalt Snabbspår inom vården.

Som en del av dags programmet besöker delegationen bland annat Lokalt snabbspår inom vården, som är ett samarbete mellan arbetsmarknadsenheten, vård- och omsorgsförvaltningen, Arbetsförmedlingen och Lernia.
Projektet är ett sätt att skapa intresse för arbete inom vården, och göra det möjligt för nyanlända att få insyn i jobbet som undersköterska, samt lära sig termer och begrepp.

Efter en kortare introduktionsutbildning som så kallad Servicevärd i vården, så kombineras studierna i svenska med en extratjänst i vården, extratjänst är en subventionerad anställning.
Målet är att deltagarna så snart de är behöriga ska läsa vidare till undersköterska, för behörighet krävs att de klarat av svenska till en viss nivå. Tanken är att de ska bli motiverade samt ha bättre förutsättningar att klara av utbildningen till undersköterska efter att ha jobbat inom vården. De har då fått möjlighet att lära sig yrkessvenska samt fått insyn i hur arbetet fungerar i praktiken.

På Solsidans äldreboende kom delegationen att träffa Helena Holmström som tagit emot deltagare i vårdprojektet, samt Regen Tsegay, Haile Tesfom, Hidat Zeru och Fisseha Medhanic som jobbar med extratjänst på Solsidan och Biskopsgården.
Alla sa sig trivas bra med lösningen mellan att jobba och läsa.
– Man lär sig fort språket, den här utbildningen är ingen omväg utan en genväg, sa Regen Tgegay.
Haile Tesfom hade redan börjat läsa vidare inom vården.

Strax innan delegationen kom hälsade Fisseha och Hidat från Biskopsgården på inne på Solsidans avdelning där Regen jobbar. Där träffade de en gammal bekant, nämligen Gunnar Salmons som tidigare bott på Biskopsgården och det blev ett kärt återseende, men glädjetårar och kramar.
Delegationen var intresserade och ställde frågor både till de lokala företrädarna och de fyra eleverna som gick Lokala snabbspåret.

Helena Holmström, enhetschef på Biskopsgården berättade att det hela har gått väldigt smidigt och alla har varit öppna och välkomnande, tillsammans har ordinarie personal hjälpts åt med introduktionen som också varit en del i att de nya ska integreras i arbetsgruppen.

Alla parter var eniga om att projektet så här långt är lyckat. Peter Agerhäll, koordinator på Dua-delegationen, undrade om det finns någon speciell framgångsfaktor.
– Att personerna som kommer hit visar viljan. Och att alla hjälps åt, svarade Helena Holmström.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 39 2018. 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS