ANNONS

Handlaren Åke Söderqvist och Leif Hedlund utanför lokalbutiken i Smedby, som många i Dala-Husby är med och äger.
Foto: John Leander

Lyckad lokalbutik jubilerar

DALA-HUSBY Lanthandeln i Smedby firar tio år i sin nuvarande form. En livskraftig lokalbutik med många engagerade ägare.

Precis som så många andra små dagligvarubutiker ute på landsorten, såg den i Smedby i Dala-Husby gå samma öde till mötes. Konsum lade ner sitt engagemang. En privatperson tog över och kämpade på fram till hösten 2010. Men sen var det stopp och tomt i fem långa månader.

Men stängt fick det inte förbli. I Dala-Husby, som har en erkänt stark lokalpatriotism, skulle det helt enkelt finnas en mataffär. Fyra engagerade individer, Leif Hedlund, Gustav Oljans, Roland Printz och Christina Lundgren, snackade ihop sig tills de kom på en snilleblixt.
– Vi kom på att om vi köper fastigheten och hyr ut den, då slipper den som driver butiken tänka på allt krångel med själva fastigheten, berättar Leif Hedlund när han möter upp en vårlik marsdag 2021.

Det är nästan på dagen tio år efter att butiken öppnade på nytt. Dagen före Vasaloppet 2011 minns Leif. När vi möts nu står han på en stege på butikens lastkaj, för att fixa takbelysningen.
– Ja, jag är elektriker och vi är många som hjälper till här med det vi kan, säger han.

Lanthandeln i Smedby är en särdeles integrerad angelägenhet för en stor del av lokalbefolkningen. Det som de fyra personerna gjorde när de köpte fastigheten var att starta ett aktiebolag, som fick 160 delägare, både bland fastboende och sommarboende.
Och det slutade inte med det, för konceptet är snitsigare än så förklarar Leif.
– När någon flyttar eller avlider får vi tillbaka aktier. Sen om någon köper en fastighet och flyttar hit får de aktier, som en välkommen hit-present.

Det breda delägarskapet och det handfasta engagemanget, där snickare, rörmokare och elektriker utför ideellt arbetet på och kring butiken, har blivit en succé som ständigt gör sig synlig på nya sätt.
– Ja, vi har byggt en minigolfbana och boulebana här intill. Många som stannar till och spelar kommer också in och handlar lite, berättar Leif.

Inne i butiken huserar Åke Söderqvist, en inflyttad Dala-Husbybo som tog över butiken 2018, efter att Annika Frank drivit den i sju år. Åke lovprisar upplägget med att, som handlare, inte behöva äga fastigheten.
– Att investera både i fastighet och varor och allt annat runtomkring blir lätt ett för stort risktagande. Jag skulle inte ha gjort det. Sen är det ju också ett plus med samarbetet. Det är otroligt lätt att få hjälp.

Men varför då detta omfattande engagemang? Är det verkligen värt för en liten matbutik ute på landet?
Det är det enligt Leif som lägger ut texten om hur viktigt det är för att hålla bygden levande. Finns en butik vill folk bo i bygden. Bor folk, såsom barnfamiljer, här så kan skolan finnas kvar och så vidare…
– Det har blivit en otrolig efterfrågan på hus här under de senaste åren, inflikar Åke Söderqvist.

Hittills har alltså den månghövdade satsningen på lokalbutiken varit lyckad. Men kommer det att hålla också i framtiden?
– Det hoppas jag verkligen. Det här systemet med fastighetsbolag och en handlare som hyr tror jag på. Jag hoppas att folk är köptrogna så att vi kan köra vidare, säger Leif Hedlund.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS