ANNONS

Åsa Andersson är glad att hon bjöd in ensamma och hemlösa att fira jul i Blötbergsboden. “Så här kanske vi ska göra varje år”, säger hon.
Foto: Karin Diffner

Lyckad jul i Blötbergsboden

LUDVIKA. När Åsa Andersson öppnade sin bod i Blötberget för ensamma och hemlösa på julafton var hon lite nervös för hur det skulle gå. – Men det gick jättebra. Vi hade det så lugnt och trevligt, berättar hon.

Som vi skrev före jul så bestämde Åsa Andersson som driver Blötbergsboden sig för att bjuda in dem som inte har ett hem eller som är ensamma till ett gemensamt firande på julafton.
– Vi fick några återbud i sista stund, men vi blev i alla fall tio stycken med mig, min mamma och min son, berättar hon.
Även om Åsa känner igen flera bostadslösa i trakten och aldrig haft några problem med dem så fanns en viss oro för att någon skulle dyka upp påverkad till firandet, men hennes farhågor var obefogade.
– Det var så lugnt och så trevligt, säger hon.
Åsa och hennes gäster firade med glögg, julmat och efterrättsbord. Vissa spelade Fia medan andra satt och pratade. Julklappar delades också ut.
– Men dem fick gästerna ta med hem.
Kom tomten också?
– Ja, han tittade in lite snabbt.
Julfirandet var möjligt tack vare engagerade människor som Åsa och hennes vänner men också tack vare skänkta pengar från allmänheten.
– Det var så många som skänkt att det också blev över till att köpa julklapparna för, berättar hon.
En person som inte hade anmält sig dök också upp – till Åsas förvåning.
– Redan halv tio på förmiddagen kom en kille cyklande på en trasig cykel från stan. Han hade jeans och sommarskor och det var minus 15 ute. Man trodde inte att det var sant, utbrister hon.
Mannen visade sig bo i tält och Åsa hade inte hjärta att avvisa honom efter julfirandet.
– Han bor i en släktings friggebod så länge. Vi har hjälpt honom med mat, vinterskor och med lite kontakter till myndigheter, så vi hoppas att situationen ska lösa sig för honom, säger Åsa.
Kan du tänka dig att öppna boden så här även nästa jul?
– Ja, det var riktigt roligt och alla som var med var så tacksamma.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS