ANNONS

Drygt 200 parkeringsplatser kan försvinna från centrala Ludvika. Samtidigt förkortas p-tiden på många av de innersta platserna. “Vi vill skapa rotation och prioritera dem som handlar eller äter i centrum”, säger samhällsplaneraren Henrik Axelsson.
Foto: Karin Diffner

Ludvikas parkeringskarta ritas om

LUDVIKA. Stora förändringar väntar när det gäller parkeringsplatserna i Ludvika. Drygt 200 p-platser kan försvinna, men det ska lösas genom en större rotation av de platser som finns i stadskärnan. – Vi prioriterar dem som handlar och går på restaurang i centrum, säger samhällsplaneraren Henrik Axelsson.

Parkeringsfrågan i Ludvika aktualiserades genom byggplanerna i kvarteret Orren bredvid Folkets hus där ett antal p-platser försvinner. För att ersätta de platserna tänkte man först bygga ett parkeringshus, men de planerna har nu lagts på is och kommunen har tänkt om.
– I stället gör vi om p-tiderna och skapar nya parkeringsplatser, säger Henrik Axelsson som tagit fram den aktuella parkeringsstrategin.
I strategin framgår att dagens 1 363 p-platser i centrala Ludvika kommer att minska med 201 platser. Den stora förändringen är att många 24-timmarsparkeringar kommer att bli tre- eller entimmars i stället.
– Vi puttar ut långtidsparkeringarna mer i stadens periferi så att de som handlar och äter i centrum kan parkera närmare. Då blir det också ökad omsättning där, säger Henrik Axelsson.

Fredsgatan och en del av de angränsande gatorna hör till de områden som tidigare haft datumparkering men som ska få kortare parkeringstid.
Långtidsparkerare kommer i framtiden att få stå bland annat runt Sporthallen och vid Sockenstugeparken
–Vi kommer också att skapa nya långtidsparkeringar i kvarteret Oxen, på en grusyta i kvarteret mellan näringslivscentrum, kyrkogården och Lidl.


Hur kommer det här att påverka Ludvikaborna?
– Det kommer att bli skillnad på så sätt att man måste tänka om och skapa nya vanor.
Klarar de sig med så många färre p-platser?
– Ja, det kommer att vägas upp av att de platser som finns i centrum kommer att utnyttjas mer effektivt. Och även de platser som är lite längre ut kommer att få en bättre beläggning, för där har det varit en del tomma platser nu.
När kommer Ludvikaborna att märka av förändringarna?
– Vi hoppas komma igång med vissa ändringar till hösten. Vi kommer att prioritera att ändra tiderna från 24 till tre timmar eller kortare.
Och kvarteret Oxen?
– Det är vår största investering i det här och den ligger lite längre fram i tiden, men när vågar jag inte svara på nu.
Blir det några parkeringsavgifter?
– Nej, vi kommer att behålla p-skiva på alla kommunala p-platser, säger samhällsplaneraren Henrik Axelsson.
Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden fattar det slutliga beslutet för hur det ska bli med parkeringarna.

Fakta/Parkeringar i Ludvika centrum
Typ av parkering: Antal i dag – Antal enligt förslaget  (Skillnad)
Funktionsnedsatt: 16 – 21 (+5)
15 minuter: 11 – 21 (+10)
30 minuter: 0 – 6 (+6)
1 timme: 72 – 96 (+24)
2 timmar: 32 – 26 (-6)
3 timmar: 193 – 231 (+38)
4 timmar: 80 – 52 (-28)
6 timmar: 0 – 24 (+24)
24 timmar: 460 – 270 (-190)
72 timmar: 8 – 0 (-8)
Uthyrd: 29 – 0 (-29)
Datumparkering jämna: 462 – 422 (-40)
Totalt: 1 363 – 1 162 (-201)

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS