ANNONS

Vi lägger örat mot marken och lyssnar på de signaler som kommer fån oss från ABB och Hitachiaffären.
Foto: Bo Joffer

Ludvika kommun lyhörd i Hitachiaffären

LUDVIKA. Leif Pettersson, (s) kommunalråd i Ludvika med 40 år på ABB säger att man lägger öronen på marken och lyssnar brett och lyhört på de signaler som kommer från ABB och Hitachi.

Leif Pettersson har varit flera år i Indien för och på många projekt för ABB:s räkning men aldrig stött på Hitachi. Men han noterar att Logmax i Grangärde, Ovako i Smedjebacken och snart också ABB i Ludvika har fått japanska ägare:
– Det ska vi ha i minnet. Power Grid är en bra pusselbit där Hitachi inte är så starka. Här är det som ett legobygge med klossar som passar ihop. Det känns spännande, säger Leif Pettersson som förklarar att man nu lägger öronen på marken för att lyssna in vad Hitachiaffären skapar för möjligheter.

Ett huvudkontor till Ludvika som Hans Gleimar vill lobba för?
– Vi måste skapa bra förutsättningar för att Hitachi vill växa här och ABB är redan Dalarnas största privata arbetsplats. De bestämmer men vi kan skapa förutsättningar för tillväxt med detaljplaner som tillåter bostadsbyggen och trygga kompetensförsörjning i regionen
– Jag pratade nyligen med Fredrik Rönning (kommunalråd i Smedjebacken) om möjligheterna. Vi har en styrka i Samarkand2015 som ägs Ludvika Kommun, Smedjebackens kommun, Region Dalarna, ABB och Ovako. De jobbar sedan länge med ABB om medflyttningsfrågor och annan service. Jag har pratat med vd Lars Lindblom men vi har inte startat någon grupp än som är aktiva med frågan. An så länge får vi information via ABB, Hitachi har inte dykt upp än. Det tar ett antal år att knoppa av Power Grids till Hitachi och vi ska skapa goda förutsättningar, säger Leif Pettersson som också pratat med kommunalrådet Ulrica Liljeberg i Leksand.

– De har ju också en japansk vänort och ett japansk ägt företag i sin kommun, Tomokohus som jag besökt. Vi får tänka brett.
– Men det här är en så stor affär också för Sverige så bland de första som ringde var förre näringsministern Mikael Damberg. Jag har inte ringt upp nye näringsministern Ibrahim Baylan med det kommer, de har ju haft fullt upp med regeringsbildningen. Landshövding Ylva Thörn har vi kontakt med. Vi ska vara viktiga aktörer i detta nätverk, lovar Leif Pettersson.

Leif jobbade på Aseas nedlagda GIS-verkstad när fusionen med BBC kom och han tror inte på en ny dramatik som på den tiden:
– Då stod ABB-land mot ABB-land, fabrik mot fabrik. Ludvika tog som jag ser det för sig av rätt saker när ABB bildades som HVDC, tunga transformatorer, högspänningsapparater. Många andra fabriker får nog det tuffare än Ludvika, gissar Pettersson men det är inte hans bord.
– Vi har en bit ned till flygplatsen, hur ska vi jobba med det? Att det går att jobba med infrastrukturfrågor vet vi för det har löst sig för ABB:s tunga transporter på järnvägen.
– Vi behöver bygga mer. Kommunen hade en gång 36 000 invånare och bottnade runt 25 000 och nu har vi strax under 27 000 och växande inpendling. Bostadsfrågan är kritisk, men positivt är att vi fått fler byggbara områden, säger han och hoppas nå en kritisk gräns på 30 000 innevånare.

Gruvan i Blötberget är snart på dagordningen.
– Man ska ha is i magen det har vi lärt oss av Pajala. Malmen ligger där den ligger. Vi sitter inte och deppar, vi har ju unika tillväxtmöjligheter. Tillväxt är A och O om vi ska ha bättre skolor och välfärd.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 08 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS