Ludvika elektrisk ö om strömmen går

LUDVIKA. Snart kommer Ludvika att få ett nytt landmärke, transformatorlådan som var för stor att exportera blir ellager och staden en elektrisk ö om strömmen går.

2006 köpte Västerbergslagen (VB) Kraft ett nytt turbingeneratoraggregatet för ombyggnaden av Ludvika Kraftstation. Kontraktet var värt 16 miljoner kronor.
“Utrustningen är konstruerad för att tillåta så kallad ö-drift vid mycket sällsynta, men inte helt osannolika, elavbrott hos riksnätet, avslöjade projektledaren Tommy Hjort vid VB Kraft.

Nu har utvecklingsbolaget Samarkand2015 efter fyra försök att få stöd till en ödriftsstudie och fått loss pengarna av Energimyndigheten för att fullfölja ödriftsprojektet, det första i Sverige.
– Tiden var mogen, konstaterar Kathrine Abrahamsen processledare High Voltage Valley hos Samarkand och hon konstaterar att intresset för ödriften nu är på topp hos allmänheten efter att SVT har börjat sända serien “Nedsläckt land” där tio deltagare anländer till två olika hus för vad de tror är ett härligt semesteräventyr när det blir strömavbrott…

Ett liknande scenario jobbar Ludvikas ödriftsprojekt med:
– Vi drabbas av ett strömavbrott i hela Mellansverige som varar i sju dygn, det är mellan minus tre och tio grader, berättar Kathrine Abrahamsen.
Lisbeth Söderling som räknat på Ludvikas sol, vind och vatten kan ge stillsammans med det nya med solelslager konstaterar att ö-driften är möjlig.
– Vi skulle kunna gå i ödrift efter sex timmar efter strömavbrottet. Först måste länstyrelsen besluta om det och det tar två timmar, därefter så kan vi få till en så kallad black-start av vattenkraftverket inom fyra timmar. Under tiden har vi, VB Elnät, kopplat bort alla laster och sedan börjar vi bygga upp de allra mest kritiska funktionerna som IT, stadshuset, räddningstjänsten. berättar Lisbeth Söderling som också haft stor hjälp av Högskolan Dalarna i projektet.

Ludvika kraftverk har en kapacitet på 3,5 megawatt och det skulle räcka till att driva också sporthallen, kyrkskolan, bensinstation, mataffär…och staden.
Vad de flesta inte vet är att Ludvika har mest installerad effekt i solceller i länet. Sporthallens tak, räddningstjänstens, Svenska kyrkans församlingsgård, stadshuset och Ludvikahem och andra fastighetsbolag har visat stor lyhördhet för solelen liksom Spendrups och ABB.

Nu kommer nästa del, ett ellagret. I jättetransformatorn på 65 kvadratmeter som High Voltage Valley fått bygglov för i Sockenstugeparken och som med att par genomföringsattrapper som ABB bygger ska bli Ludvikas nya landmärke. I lådan ska det byggas in ett batterilager för att lagra solelen.
ABB arbetar med bland annat snabbladdare och håller på att bygga upp ett kunnande inom batterilagringssystem i Ludvika som passar in i projektet

Vid ett långvarigt strömavbrott ska energilagret försörja exempelvis räddningstjänst, sporthall och kommunens it-enhet med fossilfri el och uppstart av Ludvika kraftstation som i sin tur sedan kan förse övriga delar av staden med ström. Vid normal drift ska energilagret bli ett snabbladdningscentrum för framtidens elbilar.
– Vi använder byggstenar som redan finns här och tänker nytt i system, säger Lisbeth Söderling.
– Vattnet finns där och man skulle kunna gå vidare och i princip använda samma vatten och koppla in övriga VB-krafts vattenkraftverk. Vi har vindkraft så potentialen att bygga ut ö-driften finns här summerar Kathrine och Lisbeth.
– Ludvika är redan idag delar av året helt självförsörjande på el. Vi har en vision om ett fossilfritt Västerbergslagen år 2020 med sol- vind och vatten, säger Kathrine Abrahamsson.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 10 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS