ANNONS

Jacob Holgersson är glad över Ludvikas avancemang som miljökommun. “Nu får vi fortsätta att arbeta lugnt och metodiskt och inte ta allt det vackra och rena för givet”, säger han.
Foto: Henrik Schmidt

Ludvika allt bättre på miljö

LUDVIKA. Ludvika kommun har klättrat 18 placeringar och är nu den 32:a bästa miljökommunen i landet. – Det är så roligt, säger miljösamordnaren Jacob Holgersson.

Jacob Holgersson har varit miljösamordnare i Ludvika sedan 2016 och har sett utvecklingen på miljöområdet ta stora kliv. Han nämner bland annat att VB Energi numera är helt fossilfritt när det gäller fjärrvärme.
– De har helt tagit bort oljan. Hade man sagt det för några år sedan hade folk ruskat på huvudet, men nu är vi redan där. Det är vackert, utbrister han.
Det är en av många anledningar till att Ludvika nu har klättrat från plats 50 till plats 32 på Aktuell hållbarhets miljörankning. En annan är att Ludvikahem har arbetat bort fossil uppvärmning i bostäderna.
Att Ludvika stegvis håller på att införa flerfacksystem när det gäller insamling av hushållsavfallet är också något som miljösamordnaren vill lyfta fram.
– Det är jätteroligt att se vilken bra effekt det har haft på återvinningen, säger han.

Samtidigt händer det mycket som medborgarna inte ser direkt, menar Jacob Holgersson, till exempel att kommunen ställer krav vid upphandlingar.
– Till exempel när det gäller att få en giftfri miljö på förskolan så ställer vi ju krav direkt på sådant som att det inte ska vara flamskyddsmedel i produkter vi köper.
– Och en god miljö går ofta hand i hand med en god ekonomi. Ibland kan vi till och med sänka kostnaden genom att handla miljövänligt, fortsätter han.
Hur ska ni gå vidare nu?
– Vi håller på med ett förslag till plan för en fossilfri fordonsflotta i framtiden, men annars tror jag på att fortsätta arbeta lugnt och metodiskt. Vi har haft mycket samarbete med näringslivet och föreningar som gett positiva kringeffekter och det är något som är bra.

Jacob Holgersson framhåller också samarbetet med de övriga kommunerna i länet, bland annat när det gäller upphandlingar.
– Tillsammans blir vi starka. Och vi får inte glömma att vara stolta över allt det vackra och rena vi redan har. Vi måste slå vakt om det och ta hand om det bättre.
Ludvikas placering var den näst bästa i Dalarna efter Borlänge som kom på plats 22 av landets 290 kommuner. Smedjebacken kom på plats 189 vilket är en kraftig försämring från förra året då kommunen låg på plats 77.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS