ANNONS

Lucia i Kvarnsvedens kyrka.
Foto: Veronica Rigtorp

Lucia lyste upp i höstmörkret

BORLÄNGE. Traditionell luciatablå med både lucia, tärnor, stjängossar, tomtar och pepparkaksgubbar fyllde Kvarnsvedens kyrka med sång och publik.

Det vackert sammansatta programmet för årets lucia i Kvarnsvedens kyrka med Kvarnsvedens två barnkörer samt körledarna Eva Lövgren och Katarina Hindriks fyllde kyrkan till bredden.
Barngrupperna är uppdelade i årskurs ett och två, samt en grupp med barn i årskurs tre och upp till årskurs sex.
– Sammanlagt är det 34 barn som sjunger hos oss. Veckan innan luciatåget i kyrkan lussar vi också på Kungsljuset, berättar Eva Lövgren.
Prästen Gunbritt Käck som introducerade luciatåget hade en tankte kring att Lucia numera inte är en skönhetstävling, utan representerar en stark flicka som inte lät någon annan bestämma hur hon skulle leva sitt liv och därmed är en bra förebild.
Eva och Katarian hade hjälp av föräldrar som både tända ljus vid intåget och släckas ljus vid uttåget.
Många av de yngre deltagarna i ledet hade försetts med icke levande ljus för säkerhets skulle och det var nog ett klokt beslut. För det kan vara mycket intressant att titta på när man står längst fram i kyrkan och hela släkten sitter i bänkarna framför nedanför. Då är det lätt att koncentrationen hamnar på annat än det brinnande ljuset.
Lucia med tärnor skred vackert uppför altargången och det stora tåget ställde sedan upp sig vackert för att sjunga många vackra sånger, som de dessutom klarade med väl godkänt. Det som framfördes var bland annat Luciasången, Så mörk är natten i midvintertid, Stjärngossarnas visa och Staffansvisa från Norrland.
Andäktigt lyssnade den 240 personer stor publiken på framförandet.

PUBLICERAT Annonsbladet Dalarna, Borlänge/Gagnef vecka 52

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS