ANNONS

Lovskola ger elever chans att nå målet

AVESTA När sommarlovet tar sin början erbjuds vissa elever att plugga ytterligare ett par veckor. Lovskola arrangeras av Avesta kommun och riktar sig till elever som har avslutat årskurs 8 och som riskerar att i årskurs 9 inte bli behöriga till ett nationellt yrkesprogram i gymnasieskolan.

Lovskolan genomförs på Domarhagsskolan den 14-24 juni då eleverna kan läsa upp ett ämne – svenska, svenska som andraspråk, matematik och engelska.
Målet för elever i årskurs 9 är att läsa upp betygen från F till E. Lovskolan rapporterar in eventuellt nytt betyg till gymnasieskola inför antagningen. Elever i årskurs 8 får ett omdöme på genomförd kurs, men har ingen möjlighet att läsa upp sina betyg. Omdömet skickas till elevens hemskola inför höstterminsstarten.
På frågan hur länge Avesta har erbjudit lovskola svarar Ylva Åkerberg, utvecklingsledare Bildningsförvaltningen:
– Avesta kommun har haft obligatorisk anordnad lovskola sedan 2018 när nya riktlinjer kom. Innan har vi haft på övriga lov, vilket också sker idag men där finns en valfrihet vilket det inte finns för det vi kallar sommarskola.

Lovskola bygger på frivillighet, hur ser det ut med ansökningar?
– Ansökningar för året har just startat så vi får se vart vi hamnar i år. Förra året var det 80 anmälda och 20 fick godkända betyg efter sommarskolan, säger Ylva Åkerberg.
Knappt två veckor är ganska kort tid för att läsa upp ett ämne. Hinner eleverna med det?
– När det gäller möjlighet att läsa upp betyg så är det en kort period. Dock finns möjlighet att höja om man saknar vissa delar eller ligger nära kunskapskravet, säger Ylva Åkerberg och fortsätter:
– I och med intensiteten i att fokusera på ett ämne så finns möjlighet för de som ligger nära att nå ett godkänt betyg. För elever som saknar många kunskapskrav blir sommarskolan som en förstärkning för att utöka eller befästa kunskaper. Det är bara elever som går i årskurs 9 som kan höja betyg. Övriga får omdömen som de tar med till nästa läsår.
Sista anmälningsdag till lovskola är den 23 maj.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS