ANNONS

Platschef Kjell Lilletjernbakken kan konstatera att framtiden är ljus för Setras limträfabrik i Långshyttan. 50 000 kubikmeter limträbalk produceras årligen i fabriken.
Foto: Mikael Eriksson

Lovande framtid för framgångsrik fabrik

LÅNGSHYTTAN. Det råder full produktion i Setras limträfabrik i Långshyttan. 50 000 kubikmeter balkar av limträ produceras årligen. Nu ska en investering göras i en CNC-maskin.

– Den tuffar på, säger Kjell Lilletjernbakken, platschef vid Setras anläggning i Långshyttan och skrattar.
Det som tuffar på är limträfabriken. Men att den bara skulle tuffa på är kanske lite underdrivet. Här produceras limträbalkar från måndag morgon till fredag kväll. Runt 50 000 kubik limträbalk lämnar årligen fabriken. Hälften går på export och då framförallt till Japan och den andra halvan till den svenska marknaden. Och det handlar då om limträbalk för mindre konstruktioner som ishallar, lagerlokaler, villor och uterum.

– Vi kan göra balkar som är 21 meter långa, 1,25 meter höga och drygt två decimeter breda i vår anläggning, säger Kjell Lilletjernbakken där han slagit sig ned vid konferensbordet som har en skiva av – just det limträ.
Han konstaterar att trä är vackert. En stor fördel med en av balk av limträ jämfört med en balk av järn eller stål är att trä är ett lätt material i förhållande till den vikt som det kan bära. En annan fördel är det miljömässiga. Trä är förnybart på ett annat vis än järn och stål.
– Det är den viktigaste aspekten.

Framtiden ter sig ljus, visserligen är orderboken inte tecknad för mer än 1 till 2,5 vecka framåt. Det skulle kunna få vilken platschef som helst att ligga sömnlös. Men Kjell Lilletjernbakken är lugn och säger att det är en medveten strategi.
– Det är ett annat sätt att tänka, säger han och tillägger att man kör för fullt hela tiden.
I gengäld så kan fabriken i Långshyttan erbjuda korta leveranstider.
– Vi har marknadens bästa erbjudande, vi har en leveranstid på sex dagar.

Dessutom så har de många fasta kunder och vet hur det ser ut med deras behov av limträbalk. Det gör att det finns en trygghet för framtiden.
Fabriken har 60 anställda varav 50 är involverade i produktionen. Den nya komponentfabriken som Setra ska bygga i Långshyttan innebär en ökning av runt 20 anställda. Den nya fabriken ska byggas inne på Outokumpus före detta anläggning, i den kommer komponenter till fönster och dörrar att produceras. Men att också flytta limträfabriken dit är inte aktuellt enligt Kjell Lilletjernbakken.

För att skola in ny personal har de redan börjat anställa.
– Vi fyller på med någon varje månad och vi gör det för att de ska få lära sig Setrakulturen.
Och just den kultur som finns på fabriken i Långshyttan är något som Kjell Lilletjernbakken lyfter fram, och han hyllar personalen för de framgångar man har.
Förra året firade fabriken 50 år men några medelålderskrämpor finns inte. I stället är det full fart framåt som gäller.

Men att kunna öka produktionen av limträbalkar i nuvarande anläggning är inte möjligt. Däremot finns andra områden som går att trimma på och få en tillväxt. Det handlar då om att kunna erbjuda mer vidareförädling av limträbalkarna. Kjell Lilletjernbakken säger att de kan göra mer av de arbeten som idag kunderna gör. De skulle vara att förborra hål, fräsa och snedkapa limträbalkarna.
– Vi kan göra det maskinellt.

För ändamålet kommer en investering i en CNC-maskin att göras. En maskin som kommer att placeras i limträfabriken och då kan man ytterligare öka den delen med vidareförädling.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 7 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS