ANNONS

Loreen inviger äventyrsgruvans nya scen.
Foto: Loreen/Ellos

Loreen inviger Dalarnas nya underjordiska scen i Äventyrsgruvan

BORLÄNGE. Loreen vann melodifestivalen 2012 med låten “Euphoria” och vinner säkert premiärpublikens hjärta när hon inviger Dalarnas nya underjordiska scen i Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg.

Dalarnas nya musik och teaterscen i underjorden får plats för 200 sittande gäster vid premiärkonserten med  Loreen 14:e mars 2020.

Dalarnas nya scen i Äventyrsgruvan har en scen i tre nivåer, fyra om man också använder vattenytan. foto Bo Joffer

När Daniel Karlsson som 16 ring, gymnasieelev på Soltorgsgymnasiet, började smyga ned i nedlagda gruvan nattetid tillsammans med sina vänner så var det väl ingen som i sin vildaste fantasi kunde tro att som började som ett hemligt äventyr skulle resultera i att man tog steget och fick Stora Ensos tillstånd att öppna Äventyrsgruvan.
Järnmalmen i Tuna Hästberg bröts i många hundra år och drevs av Stora Kopparberg Bergslags från 1930-talet fram till stängningen 1968. Då började den 552 meter djupa gruvan att vattenfyllas upp till 85 metersnivån där vattnet naturligt rinner ur den anrika gruvan.
Det var här pojkdrömmen om att dyka tog sin fart för 20 år sedan.
År 2011 invigdes det vi idag kallar Äventyrsgruvan. Äventyrsgruvan drivs som en ekonomisk förening. Verksamheten har efter invigningen expanderat varje år. Idag består huvudsakliga verksamheten av guidade turer i den torrlagda miljön 80 meter under markytan där det finns kilometerlånga orter att utforska.
Det är dykarna som upptäckt gruvan, 3000 kommer varje år för ett dykäventyr i det kristallklara blågröna vattnet.85 meter under markytan.

Daniel Karlsson, 41 år, projektletledare berättar om installationerna , en pojkdröm som gått mer än väl i uppfyllelse.

– Bland dykare är vi världsberömda, vi är störst i Norden och har besökare från hela världen, berättade Daniel Karlsson som är projelktledare för det EU-stöttade äventyret.
Ett par miljoner från EU , en miljon egna pengar, och tusentals ideella arbetstimmar har nu skapat Dalarnas nya scen, ett underjordiskt Dalhalla så, TV, radio och tidningarna nappade på att besöka den nya scenen som tagit ett och ett halvt år att bygga med gruvarbetarnas gamla metoder, borra, spränga, skrota, stötta och bygga upp.

I Dalarnas nya scen bör publiken klä sig tåligt för det är fyra grader varmt året om. Artisterna som kommer att uppträda får dock en en uppvärmt loge men en ovanlig scen i tre plan, fyra om man väljer att uppträda på vattenytan under den 40 meter höga gruvan.
–Vi har installerat ett ljud och ljus som skulle göra Rammstein glada, berättar Daniel Karlsson och kompisarna som var med om att bygga gruvan berättar att damkronorna nyligen kom på oväntat besök och fick uppleva en ljusshow i blå gula färger.
Den som inte kan hålla sig till premiären kan förhandsgranska den nya scenen och fira lucia i gruvan 14 december.

 

Gruvan har firat lucia i flera år. Foto Äventyrsgruvan

Daniel gissar och tror att Loreens uppträdande (men det blir fler gästartister med kula, körer, eldblåsare, dans) beror på att på att hon tycker att gruvan är ett:
– Häftigt ställe.
Riksteatern och Dramaten har varit på besök och Dramaten krävde en ljuskrona i logen, och det blir det av ett gammalt uppfordringshjul i järn som fick skäras upp i fyra delar och bäras för hand av sex personer och som nu svetsas samman och ska hissas upp i bergbultarna i taket med en kommande LED-belysning.
Men häftigast är nog trätrappen, 390 trappsteg ned och sedan upp när äventyret är slut i den långa raka trappen som är 80 meter hög och i sig ett kraftprov.

Äventyrsgruvans scen i siffror
120 större sprängningar
6400 borrhål
1400 kilo sprängmedel
60 meter nya tunnlar
51 ton virke
11 ton stock
32 000 skruvar
4500 meter elkabel

 

Publicerad i Annonsbladetr Dalarna v49

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS