ANNONS

Nyligen arrangerades Skoljoggen för samtliga elever vid Åvestadalskolan. Linn Eriksson, Tora Fredlund, Anton Eriksson, Nora Sivars, Ellen Söderberg, Elsa Karlsson, Ida Karlsson och Sebastian Engdahl var nöjda efter loppet.
Foto: Rebecca Linder

Löptränar för bättre hälsa

KRYLBO. Nyligen arrangerades skoljoggen för samtliga elever vid Åvestadalskolan. Vi fanns på plats när det var högstadiets tur att äntra terrängspåret i Krylbo.

– Vi har kört ganska hårt med löparskola för att eleverna ska öka sin medvetenhet kring hälsa och välbefinnande, säger Niklas Knutsson, idrottslärare.
Musiken dunkar ut över skogen och terrängspåret i Krylbo. Eleverna har gemensam uppvärmning innan det är dags för årets upplaga av skoljoggen. Årets tema är orange och vissa elever har gått in för det mer än andra, det fanns ju nämligen ett särskilt pris att kamma hem för bästa utklädnad. Det delades även ut priser till de tre bästa tjejerna och killarna i respektive årskurs, plus att det även lottades ut priser bland alla som deltog – oavsett om man antagit utmaningen att springa på tid med nummerlapp, lunka eller gå de 3,5 kilometerna.

– Det är andra året som vi gör skoljoggen så här stort och vi kommer att följa upp det med Karnevalsloppet nästa år också, berättar Niklas Knutsson.
Skolan har antagit hälsoinriktningar på flera plan. Sedan i våras har de på hela högstadiet gjort en satsning för ökad rörelse och hälsa. Moroten är sponsorer som går in med diverse priser som man kan vinna om man deltar aktivt. Fokus har legat på löpning och löpteknik eftersom det är en enkel form av motion och att de har duktiga löpare som idrottslärare. All träning har skett på skoltid och man har tränat såväl teknik, styrka som uthållighet. Det första stora provet blev Karnevalsloppet tidigare i år. Att delta var såklart helt frivilligt, men 125 elever valde att springa loppet.

– Det har inte hänt att så många elever deltagit sedan det blev frivilligt. Vinnande klassen belönades också med 5000 kronor sponsrat av Lions, berättar Ronny Wedin, idrottslärare.
Sedan tidigare finns också ett hälsoprojekt i samarbete med Högskolan Dalarna som riktar sig till alla i årskurs 8. Projektet tar ett helhetsgrepp kring hälsa och det handlar alltså inte enbart om fysisk aktivitet utan även om den psykiska hälsan.
Nytt för i år är också att skolan infört en ny hälsoinriktning som alla elever kan välja. Det var tidigare en ren idrottsprofil, men nu breddas den. Här får eleverna bland annat extra kosttimmar, de får lära sig mer om stress och stresshantering, om kroppens muskulaturer och hur man på olika sätt kan behöva stärka upp den och mycket mer.
– Vi har samråd med eleverna om vad det är de vill förbättra och lägga särskilt fokus kring, förklarar Niklas Knutsson.

cirka 100 elever på skolan har valt inriktning så det finns ett stort intresse.
– Jag valde inriktningen för att jag känner mig lite ohälsosam. Jag äter inte så bra och rör mig inte så mycket, säger Tora Fredlund i 8 C. Hon har precis kommit mål efter att ha sprungit de 3,5 kilometerna i årets skoljogg som hon tyckte gick över förväntan.
Även Anton Eriksson i 8 C har valt hälsoinriktningen. Han tycker om att träna, och spelar hockey.
– Jag valde inriktningen för att det är kul med träning. Jag vill få tips och hjälp med att kunna sänka mina löpartider och jag hoppas kunna fortsätta hålla igång med träningen, säger Anton.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 41

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS