ANNONS

Kupanledaren Anita Nordquist klippte det röda sidenbandet och Röda Korsets ordförande Birgitta Lindqvist höll ett kortare invigningstal. Birgitta Boman höll koll på insläppet av folk (max åtta i butiken samtidigt). Kön ringlade lång utefter fastigheten och alla verkade vid gott mod trots den lite bitande kylan.
Foto: Veronica Rigtorp

Lokala välgörare tar plats i nya och fräscha lokaler

På grund av den pågående pandemin blev det ingen stor och pampig invigning när Röda Korset i Ludvika flyttade in i sina nya lokaler.

Men ryktet hade gått, och tålmodigt väntade folk i upp till två timmar för att få komma in då strikta pandemiregler om åtta åt gången gällde.
Röda Korset, RK, har fått nya, stora, fina lokaler vid Marnästorget, inte långt från sin tidigare lokal. Men skillnaden är markant.
Från de tidigare små lokalerna med många rum och smala korridorer om 196 kvadratmeter till nya lokalen på hela 330 kvadratmeter i mestadels öppen yta. De fina lokalerna har både mötesplats och secondhandbutik, men också plats för konferens- och samtalsrum.

Här finns också ett café, som de fått tillstånd för, men som RK väntar med tills pandemin gett med sig.
Den 18 mars i fjol stängde RK med anledning av pandemin, under korta perioder hade de öppet.
– Det var mycket till och från, tills vi på grund av restriktioner stängde helt i slutet av november, berättar Birgitta Lindqvist, ordförande i Röda Korset Ludvika.
Men inget ont som inte har något gott med sig, för då fick de frivilliga tid att rensa och sortera inför flytten.

Den 19 december fick de tillträde till nya lokalen på Timmermansvägen 1 vid Marnäs torg.
Förutom den omfattande flytten har man haft viss verksamhet vilande under pandemin.
– Vi har en stor del social verksamhet, som vi inte har kunnat bedriva, då målgruppen hört till riskgrupperna. Men vi har jobbat med mycket annat, bland annat Shoppingbudet, som hjälpt medborgare med matinköp under pandemin. Hjälpen kommer att upphöra den 1 april har kommunen bestämt, förklarar Birgitta Lindqvist.
RK jobbar med läxhjälp, som nu genomförts digitalt.

Vid ett RK-möte, där idéer om sociala aktiviteter bollades, föreslog Birgitta att de kanske skulle ha utbildning i digitala verktyg. Inte långt efter detta fick Birgitta reda på att det gick att ansöka hos svenska RK om pengar till just detta, då riksorganisationen fått pengar från Socialstyrelsen. Pengar som var öronmärkta till läsplattor, som sedan lokalföreningarna kunde ansöka om.
– Vi ansökte om åtta plattor, som var maxantalet, och fick sju, säger Birgitta glatt.

I och med att vaccineringarna kommit i gång hoppas Birgitta och hennes kollegor komma i gång med grupper som ska stärka seniorer i digitalt kunnande.
Hon refererar till ”Seniorsurfarna” som går på tv för andra säsongen.
Men först ska de komma i gång med verksamheten i nya lokalen. De kommer att hålla öppet två dagar i veckan och allt kommer att vara coronasäkrat med max åtta personer i lokalen samtidigt.
– Då blir det tio kvadratmeter per person plus kvadratmeter över till vår personal på plats, förklarar Birgitta Lindqvist.
Flytten blir en nystart för Röda Korset Ludvika som också fått många nya spontana volontärer under det gångna året.

Röda Korset i Ludvika
Varje dag jobbar RK:s volontärer med att hjälp ska nå fram till människor i utsatthet.
Bland annat genom verksamhet för hälsa och gemenskap som Shoppinghjälp och väntjänst samt krisberedskap, insamlingar, utbildning i första hjälpen och hjärt-lungräddning, läxhjälp och anhörigstöd.

Källa: rodakorset.se
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS