ANNONS

Ingemar Magnusson har via egna skivbolaget Lonesome Whippoorwill släppt amerikanske Steve Almaas purfärska “Everywhere you’ve been”.
Foto: Sonny Jonasson

Lokal skivlegendar backar Steve Almaas

BORLÄNGE/NEW YORK. Avståndet Dalarna-New York är med ens kortare. Americanasuveränen Steve Almaas väna tilltal färdas därtill nära spetskompetens som nästintill saknar motstycke. Bob Dylan-musiker och Folk å Rock-fantomen Ingemar Magnusson bereder väg för melodiöst storstilade ”Everywhere you’ve been”. – Jag och Steve har känt varandra i snart 30 år och han är den typ av människa och artist man verkligen hoppas fler ska upptäcka, accentuerar Ingemar.

Plattan i fråga finns från och med i fredags för såväl fysiskt vinylfingrande vurmare som digitalt drivna musiknjutare.
För utgivningen svarar en av Dalarnas och skiv-Sveriges mest genuina, kunniga och för gebitet passionerade profiler.
Ingemar Magnusson besjälar själva begreppet likväl som varumärket Folk å Rock.
Han förfogar även över skivetiketten Lonesome Whippoorwill.
Sedan 29 år tillbaka är han god vän till nu albumaktuelle amerikanen Steve Almaas.
– Jag är både glad och stolt över att få vara med och ge ut så här bra musik, framhåller Ingemar ödmjukt sin allt annat än obetydliga insats i vad som nu ser rykande färska “Everywhere you’ve been” ta plats i myllrande skivhyllor hos såväl Folk å Rock som branschfränder samt på digitala domäner.

Uttrycket i Steve Almaas dynamiskt finstämda, sinnrikt guldpatinerade countryrock och americana bär bitvis släktskap med Dylans melankoliska melodimetoder likväl som vissa av Bruce Springsteens lugnare åthävor likt “Hello sunshine”. Därtill hörs också nyanser av Johnnie Wright, Waylon Jennings, David Allan Coe och flertalet övriga storheter i gebitet. Fundamentet är troget traditionell amerikansk tonkonst i den starkt symbolbärande estetik som gärna målar inre bilder av ett enkelt liv, starka familjeband, skönheten i omgivningens direkta natur och en takt tillhörande flodens stilla, stadiga poesi i det storslagna i att bara få vara.
Motor i “Everywhere you’ve been” är emellertid en säreget tilltalande förmåga att mejsla melodier som känns förtroliga.
Som via smått oerhörda “Goodbye Nicolina”, studsigt charmanta “Bred in the bone”, omfångsrika finalen “The one thing I cannot do” och Slim Whitmans “I remember you”-minnande, spartanskt stencoola “Down by the lake” tycks tala direkt till lyssnaren.

Ingemar breddar bilden av individen Steve Almaas.
– Han är född i Minneapolis i USA, men föräldrarna är av norsk och dansk börd. Han jobbar som lärare i New York. Och så har han svenskt skivbolag, skrattar Ingemar välmenande och utvecklar ambitionen med ett på musikalisk gräsrotsnivå och melodiska höjder etablerat samarbete.
– Det kostar att ge ut på vinyl, men jag önskar verkligen att fler musiker får chansen att ges ut fysiskt. Tror att man lyssnar på ett annat sätt, att man investerar mer av sig själv och får än mer tillbaka.
Han fortsätter:
– Steve Almaas är den typ av människa och artist man hoppas fler ska upptäcka. I hans framtoning finns något varmt och jag gillar liknelsen någon förut gjorde i det att det nästan kan uppstå en vänskap i mötet mellan lyssnare och sångröst.

Steve Almaas musikaliska rötter har förgreningar i flera riktningar, och av de mest uppmärksammade märks bland annat countryrockande Beat Rodeos och punkrockarna Suicide Commandos.
På tal om sistnämnda sällskap drar sig Ingemar Magnusson till minnes en på lokal mark utspelad anekdot med fräna förtecken.
– För ett helt gäng år sedan så lirade Sator här i Borlänge. Och Sator har ju på “Barbie-Q-Killers” spelat in en tolkning av Suicide Commandos gamla låt “I’ll wait”.
– Steve befann sig då här i Borlänge och fick nyss om Sator-spelningen, så han sprang helt sonika över dit och gästade på den där låten, skrattar Ingemar.
Nu har han med egna medel och alltså egna bolaget Lonesome Whippoorwill pressat 500 lp och 1 000 cd av “Everywhere you’ve been”.
– Jag har väl släppt totalt 10-11 skivor nu på bolaget, och för den här hoppas jag framöver även på lite extra draghjälp från internationella kontakter och distributionskanaler.

Att albumet som sådant, med pedal steel-färgad finess, bjuder rigorös repertoar vidimeras även upphöjt till två av medverkande musikers meriter.
Här samsas Bob Dylans basist med namn från The Jayhawks och kultförklarad producent – och i centrum hittas med både bildligt och bokstavligt talat båda fötterna på jorden stående Steve Almaas.
– Jag har gott om musikaliska framtidsplaner, däribland för Steve Almaas. Den här skivan har något visst, och det är roligt att den bland annat ska recenseras i en så stor tidning som engelska Uncut.
– Det är sällan särskilt kommersiellt stort att pyssla med det här, men man gör det helt enkelt av kärlek till musik, säger Ingemar Magnusson.

Steve Almaas – “Everywhere you’ve been”
Format: Lp, cd, digitalt.
Skivbolag: Lonesome Whippoorwill
Låtlista
1. Everywhere you’ve been
2. Goodbye Nicolina
3. Someway, somehow, somewhere
4. 1955
5. The way I treated you
6. Down by the lake
7. Cigarettes, coffee, or you
8. Three women
9. She don’t love you
10. You’re the one for me
11. Bred in the bone
12. The one thing that I cannot do

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS