ANNONS

“Tycker att det finns något vackert i att hjälpa människor. I synnerhet i sammanhang som dessa, när det hela omsluts av allt det här sköra och emotionellt laddade kring både liv och död”, säger Conny Sohlberg, ny central talesperson för begravningsbyrån Fonus.
Foto: Sonny Jonasson

Lokal eldsjäl låter hjärtat styra i ärofyllt karriärkliv

FALUN/DALARNA z En familjeman med hjärtats värmeaggregat på högtryck. Som hyser respekt för döden och värnar om människor i dess närhet. Kärleken till livet genomsyrar en genuint välmenande gärning. Nu tar Conny Sohlberg ett kolossalt karriärkliv och blir central talesperson för Fonus på nationell nivå. – Jag är precis där jag vill vara och känner en enorm glädje och tacksamhet, fastslår han.

De stora dragen är över tid tålmodigt förevigade mot en fond av lek och allvar i sinnrik symbios.
Målmedvetenhet möter ödets nyck.
Att Conny Sohlberg nu axlar rollen som central talesperson för Fonus verksamhet i hela landet är en yrkesmässig ömhetsbetygelse som av Sohlberg omhuldas å det varmaste.
– Jag har jobbat inom Fonus i 6,5 år nu, och känner mig lika redo som ödmjuk inför ansvaret det här stora steget innebär.

Han fortsätter via en lättsamt reflekterande glimt i en backspegel som backar bandet hela 22 år.
– Söker faktiskt jobb på Fonus redan som 19-åring, men når då inte ända fram. Men med tiden landar allt rätt och det tycks menat att vi ska ha med varandra att göra, berättar han med ett skratt som inhyser känslostark koppling till det som då var och som blivit här och nu.
I sitt nya gebit uppbär Conny en jobbvardag som kan innebära alltifrån uppdrag gentemot marknad, media, kundkontakter samt som borgerlig begravningsofficiant och mycket annat.
Därtill sannolikt aningen fler yrkestimmar på resande fot i samtliga väderstreck då begravningsbyrån är rikstäckande.

Och sist, men absolut inte minst, innebär arbetet som sådant dialog och nära kontakt med människor.
– Där vilar tyngdpunkten i mitt yrkesutövande, konstaterar Conny Sohlberg med lika övertygad som vänligt stämd stämma.
Och utvecklar:
– Tycker att det finns något vackert i att hjälpa människor. I synnerhet i sammanhang som dessa, när det hela omsluts av allt det här sköra och emotionellt laddade kring både liv och död.

Han framhåller den ynnest som agerar fundament för såväl Fonus framtoning som den egna rollen i detta.
– Här finns så klart oerhört mycket sorg, men i än högre grad en enorm kärlek. Att människor anförtror sig till mig som individ och oss som företag i en svår och känslosam tid… kan det bli mer hedersamt än så?
Den retoriska frågans outtalade men omedelbara svar omges av respekt och en vördnadsfull hållning som präglar 41-åringens eftertänksamt ritade riktlinje.
Mellan yrkesmannen Sohlberg och familjekillen Conny finns paralleller så självklara att de i ett solstänkt prisma framstår som nästintill transparenta.

Utan den ene ingen den andre, så att säga.
Det bindande kittet är kärlek och empati.
Viljan och kunskapen i att finnas till för människor som säger farväl till sina nära.
Passionen i att fullgöra ett varje sekund närvarande och helhjärtat mandat som äkta make och far.
Subjekten i detta livslånga värv stavas hustrun Linda samt sönerna Victor och Pontus.
– De är själva grundplåten i det mesta jag gör och är viktigast av allt i mitt liv, konstaterar Conny.
– Familjen har alltid varit mig väldigt kär, ända sedan uppväxten i lilla Lindan utanför Borlänge, utvecklar han längs en kortare vandring i 80-talets barndomsscenario.
Tidiga etapper via numera nedlagda och redan 1929 grundade Spraxkya skola samt Gylleskolan leder sedermera vidare till ungdomsliv och gymnasieplugg.

Där en inledande rockad gällande studiegruppernas sammansättning ser honom och Linda hamna i samma klass enligt vad som nästan framstår vara förutbestämda manér.
Och där även musik och sexsträngade manövrar utövar en lockelse på den unge masen, och så gör än i dag.
– Ja, musik är närmast obligatorisk för mig. Är även helt och hållet känslostyrd när det kommer till vad som spisas för dagen. Det kan vara den hårdaste hårdrock, klassiskt, gamla ballader eller elektroniska element.
– Har givetvis gitarren kvar. Att spela musik i någon form kommer jag alltid att göra. Man ska ju aldrig säga aldrig, inflikar en skrattande Conny Sohlberg med tonerna i en evigt levande trivselhägring föreställande potentiell rockstjärnekarriär.
Nu rådande verklighet är emellertid det som upptar hans gärning i både själ och fysiskt skeende.

I hemmets lugna vrå, där Conny inte sällan hittas i total harmoni vid en rykande grill eller osande spis, sätter familjelivets fyra individer puls till en tillvaro där gemenskapen står skyhögt i kurs.
– Tycker om så många människor och olika miljöer, men hemma trivs jag som allra bäst. Det är liksom starten och målet med allt, framhåller Conny, som under en välstruken skjortärm låter skymta stilsäkert exekverade tatueringsmotiv i form av karikatyrer av fru och barn.
– Gillar känslan i den. Lekfull och konstnärligt cool på samma gång. Tycker om att ha dem ständigt nära, de hör hemma där.
Som så ofta är de små tingens skönhet bärande beståndsdelar i det mångfacetterade lilla mirakel som kallas livet.

I Conny Sohlbergs fall finns få saker lika värdefulla som att närvara vid sönernas aktiviteter.
Eller som det vardagliga, självpåtagna åtagandet i att fixa lunch till Lindas nästkommande arbetsdag.
– Upplever en närhet i det där, och jag älskar att liksom kunna trygga att hon har något att äta på jobbet. Fixar och donar lite, sedan lägger jag hennes lilla lunchlåda i en plastpåse redo att plocka med sig. För mig är det kärlek att få göra det här.
Han pausar, ser sig omkring i det mjukt ombonade Falukontoret. Tycks ta tankarna på en tur och retur längs långa banor och goda vanor.
– Jag är precis där jag vill vara och känner en enorm glädje och tacksamhet, säger Conny Sohlberg.

Conny Sohlberg
Bor: Storvik. Född i Borlänge. Yrkesverksam i Falun samt hela Dalarna och nu även med nationellt ansvar.
Ålder: 41 år.
Yrke: Nytillträdd central talesperson för Fonus begravningsbyrå och tidigare Fonus kundområdeschef i Dalarna.
Familj: Hustrun Linda, sönerna Victor och Pontus.
Kuriosa: Kör motorcykel i form av ett mullrande odjur känt som Kawasaki Mean Streak 1600 cc. Har tränat kampsport, lirar gitarr och har nära relation till ett brett omfång musikgenrer. Och älskar som sagt att grilla – ”Har skrivit in i Vita Arkivet att när jag kilar vidare, då ska det vara grillfest”.

Topp 5-lista
Topp 5-tvärsnitt ur Conny Sohlbergs spellistor:
1. Bon Jovi – ”Bed of Roses”
2. Norah Jones – ”Come Away With Me”
3. Joey Tempest – ”A Place to Call Home”
4. Richard Marx – ”The Best of Me”
5. Brad Paisley feat. Alison Krauss – ”Whiskey Lullaby”

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS