Ljuva toner av lokala stjärnor

Ellinor Brolin och Jenny Almsenius, bjöd på finstämda sånger och låtar med fart. Allt från egetskrivet material till Cornelius Wreesvik, Dan Andersson och Evert Taube.
Foto: Veronica Rigtorp
LUDVIKA. Dan Andersson veckan fick en kanonstart med solsken och värme i överflöd. Publiken kunde bland annat njuta av Ludvikas egna musikaliska stjärnor Heidi Baier och Ellinor Brolin.

I skuggan av de ståtliga tallarna på Sunnansjö hembygdsgård kunde publiken få svalka från solens värme, när de njöt av sång och gitarrspel från Ludvikas egen finnmarkspoet Heidi Baier och hennes program ”När sommaren är som bäst”.
Eftermiddagen bjöd också på Jennie Tiderman-Österberg program ”Locklåtar från Dalarna och Gästrikland” tillsammans med riksspeleman Melker Brodin, hornblåsare från Färnäs, Mora. Ett uppskattat program om och med fäbodlivets dolda ljudskatt; kulning.

På Ludvika gammelgården gick det att njuta av en av ortens andra stjärnor, nämligen Ellinor Brolin som hade med sig Jenny Almsenius på scenen. De gjorde ett framträdande i två akter där de trollband publiken så till den grad att helaftonen gick rasande fort.
I pausen passade också Dan Anderssonsällskapet på att dela ut Gunde Johansson priset till riksspelmannen/folkmusikern och instrumentmakaren Anders Norudde från Karlskoga. Han är igenkänd av många från gruppen Hedningarna som han medverkade i under 1980 och 1990-talet.

Priskommitténs Thomas Fahlander som föreslagit årets pristagare, läste upp en gedigen motivering, med bland annat orden:
Stigen ur visan – en spelman, odlare, en trollkarl med hyvel, sickel och välvningsjärn.
Säckpipan är han syster och fiolens hans bror.

Dan Andersson-veckan, är åtta kulturdagar i poetens anda och fotspår runt om i finnmarkens kulturmiljöer i Ludvikabygden, södra Dalarna.
Veckan innehåller bland annat musik, poesi, föreläsningar, kulturfrukost, finnmarksvandring, kolmila, öppen scen, debatter, och visor i skymningen. Det handlar om Jack Vreeswijk, Parlingdagen, Finnmarkstur med buss.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 32 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

FINNBO/BJURSÅS Livemusiken för en tynande tillvaro i pandemins tidevarv. I Finnbo satsar nu friska styrkor på att faktiskt fixa ett fysiskt framträdande. Sköna toner i sköna miljöer.
FALUN En filmfestival unik i sitt slag. Som i år bara hann till förtexterna. De stora känslornas samtal pausas på grund av anledning.
DALARNA Outrage är en explosiv nykomling på länets hårdrockshimmel. Gruvdjupt muller förenas med innerlig lyrik. Så här låter vägen hem efter en kris.