ANNONS

“Hur en doft upplevs och förmedlas är otroligt individuellt. Samma parfym doftar ofta olika på olika personer, beroende på att våra kroppar och vår hud är olika”, förklarar Michaela Carlsson, aromkunnig på Kicks i Falun.
Foto: Sonny Jonasson

Ljuva aromer väcker minnets atomer

FALUN Yttre essenser med inre krafter. Droppar att stimulera sinnen. Att väcka slumrande minnen.

Michaela Carlsson känner en värld där klassiker möter trend.
– Dofter är verkligen en förmedlare av känslor och otroligt individuellt styrda, berättar hon.

I branscher för bilar, kläder, snabbmat finns det klassiker med stort k.
Som ständigt är föremål för efterfrågan och som bär värden av både verkliga och symboliska kapital i anslutning till varumärket.
Parfymuniversum är inget undantag – men ett föränderligt forum med egenskaper till stor del präglade av individens egna referenser och rent kroppsliga status. Michaela Carlsson, doftvirtuos på Kicks i Falun, förklarar.
– Hur en doft upplevs och förmedlas är otroligt individuellt. Samma parfym doftar ofta olika på olika personer, beroende på att våra kroppar och vår hud är olika.
– Dessutom påverkar det egna måendet. Doften passerar helt enkelt andra kroppsliga filter om du mår bra och är glad kontra ledsen, utvecklar hon.

Årstiderna är i sig en variabel med substans i sammanhang som vädrar mumma. Karaktären hos många parfymer landar i förhållande till klimatfaktorer med varierande tyngd i människors medvetande.
Vilket styr valet av doft på säsongsbasis.
– Det är ett mönster som går igen hos både kvinnor och män, upplyser Michaela.
– Generellt sett förekommer på sommaren lättare, fräschare toner som citrus och blomster.

Medan det på vintern är vanligare med parfym präglad av exempelvis vanilj, mastigare kryddor och trä. Tyngre dofter för tyngre väderlek. Årstiderna speglas mycket via dofterna vi väljer.
För att återkoppla till startsnacket om klassiker så har under lång tid Giorgio Armanis “Acqua Di Gio” länge burit ledartröjan på pojkfronten.
– På senare tid har dock “Stronger with you” från samma varumärke seglat upp i topp bland männen. Den är kryddig med element av vanilj, kanel och ganska dominant. Den är väldigt populär och säljer som smör i solsken här i Falun, säger Michaela Carlsson.

Vidare delar hon en betraktelse att det i dag tycks vanligare att börja använda parfym i yngre ålder, såväl bland tjejer som killar.
I helhetsperspektiv är på damsidan i dagsläget två av publikfavoriterna signerade Lancôme, presenterade i en helhet kallad “La Vie est Belle” respektive “Idôle”.
– Belle är ganska söt med vaniljdrag, men har ändå ett visst sting. Idôle är överlag lite fräschare, lite pudrigare så att säga, förklarar Michaela och inflikar att sistnämnda också presenterar ett för branschen miljötänk då flaskan är påfyllnadsbar.

Till storsäljarna hör enligt uppgift också fragranser rubricerade av namnkunniga aktörer som Hugo Boss och Christian Dior.
Michaela Carlsson kritar en kunskapskarta där dofter av alla de slag för alla åldersgrupper, allt som oftast bär en liknande treenighet sett till struktur.
– En parfym består av basnoter, hjärtnoter och toppnoter.
– De representerar doftens själva grund, karaktär och balans samt det första skiktet av doften du känner, utvecklar hon och nämner att egna favoriten är “Black opium” av Yves Saint Lauren.
Men också att:
– Generellt tycker jag faktiskt herrdofter är mer spännande, inte på mig själv, men till doft och egenskaper.

Inte sällan tillskrivs dofter enormt starka förmågor att bära minnen och känslor.
– De kan väcka liv i minnen från barndomen, och det kan räcka att passera en person på stan som har en viss parfym på sig för att genast hamna i ett visst minne eller sinnesstämning.
– Väldigt intressant och fascinerande, framhåller Michaela Carlsson.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS