ANNONS

scenariot var att en buss, på väg mot fjällvärlden, hade kolliderat med ett persontåg. Dessa två figurer tog sig an uppgiften att utgöra störningsmoment under övningen.
Foto: Thomaz Andersson

Livsviktigt lärande lyckligtvis på låtsas

BORLÄNGE. z En buss på väg mot fjällvärlden och ett persontåg som just lämnat Borlänge har kolliderat. Flera skadade måste tas om hand på en plats flera kilometer från farbar väg.

Lyckligtvis bara på låtsas med syfte att ge livsviktig kunskap.
Borlänge, onsdag, klockan 13.14. Stort larm. Räddningstjänst, ambulans och polis larmas till en fiktiv plats två kilometer från närmaste väg.
I verkligheten handlar det om en riggad olycksplats på Bysjöns övningsområde i Kvarnsveden. I en buss som lagts på sida finns personer med uppgift att framstå som olycksoffer. Blånader, blod och andra yttre tecken är tänkta att förstärka allvaret i situationen.
Strax intill står ett tåg ur vilket det hörs skrik som larmar om smärta. Flera personer får medicinsk hjälp. Polis behövs för att hantera två förmodat druckna män som stör ordningen och utgör ett hinder för räddningspersonalens arbete.
Räddningspersonal har förts till platsen i bandvagn. På samma sätt är det tänkt att vårdbehövande ska tas därifrån.
Inom loppet av några minuter har ett tält, tänkt som ett tillfälligt sjukhus satts upp.
Skadade märks med gröna, gula eller i värsta fall röda band. Vårdbehovet avgör vilken färg. Rödmärkta olycksoffer tas om hand först.
Personerna med uppgift att framstå som olycksoffer är bland annat inlånade från räddningsskolan i Falun, andra studerar till sjuksköterskor och ytterligare några har anmält sig frivilligt för uppgiften.
Räddningsledare följer arbetet in i minsta detalj.
– Vi noterar vad som gått bra och vad vi skulle kunna förbättra, säger Niklas Norling, en av sju ansvariga för övningen.
Mönstret kommer att upprepas under fem onsdagar för att ge alla möjlighet att skaffa kunskaper som kan visa sig vara livsviktiga.

Thomaz Andersson

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS