Birgitta Juliander, Anette Linderholm och hunden Olle.
Foto: Maria Karlsson

Livsviktig rörelse i behov av fler aktiva

DALARNA. Missing people Dalarna behöver fler som vill hjälpa till att göra en insats och försöka hitta försvunna personer. – Just nu behöver vi främst patrulledare och hundförare, berättar Birgitta Juliander, Insjön.

Birgitta har varit verksamhetsledare för Missing people Dalarna sedan i höstas, men aktiv sedan 2012, samma år som Missing people Sweden startade i Göteborg.
Anledningen till att hon gick med i organisationen och fortfarande är engagerad är hennes personliga erfarenhet av att en nära anhörig försvann.
– Då fanns ingen organisation som Missing people, så när polisen meddelade att de skulle avsluta sökinsatsen efter tre dygn fick jag panik, berättar Birgitta.
Tillsammans med några andra fortsatte Birgitta att söka och den gången slutade det lyckligt, personen hittades vid liv bara någon timme senare.
– Det går så mycket tankar i huvudet på anhöriga och man undrar vad som hänt. Och ingen ska behöva gå i ovisshet, man behöver åtminstone få ett avslut, oavsett om det slutar lyckligt eller tragiskt, säger hon.
– Det kan ofta vara någon äldre där en anhörig försvunnit, då måste det vara skönt att se att det finns några som inte ger upp, att veta att de inte är ensamma, tillägger Anette Linderholm från Grangärde.

Olle och Anette visar hur ett sök går till.

De tycker att det finns mycket glädje i att vara med i Missing people.
– Vi som är med blir som ett stort kamratgäng. Och sen att uppleva att man kunnat vara med och hjälpa till i en svår situation. Vi får heller inte glömma att många gånger slutar det lyckligt och människor återfinns, säger Birgitta.
Anette har en treårig australian shepherd och gick tidigare en kurs för räddningshundar vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Hon valde att hoppa av den kursen, men hennes hund Olle gillar att arbeta med huvudet och hon kunde få höra att han har en ”jättebra söknos”.
– Jag hade kanske kunnat börja tävla med honom men jag är ingen tävlingsmänniska, jag ville i stället göra nåt vettigt. Därför är det fantastiskt att få göra en samhällsinsats som hundförare för Missing people i stället.

Just nu finns sju hundekipage i hela Dalarna och det behövs fler. Organisationen har egna utbildningar för att certifiera hundförare men det krävs också mycket träning hemma. Anette tränar själv flera gånger i veckan, ofta med andra hundägare.
Hundförarna i Dalarna försöker att en gång i månaden turas om och ansvara för gemensamma träningstillfällen på olika platser i länet.
– Vi har exempelvis nyligen tränat mörkersök. Och i Bysjön, Borlänge, har Dalarnas räddningstjänst ett jättebra område med flygplan, tågvagnar och andra saker. Där brukar det bli rolig sökträning, berättar Anette.

Anette med en av Missing peoples västar.

Missing people Sweden är huvudorganisationen, sedan finns i dag ett 20-tal regionala grupper.
Birgitta var med och startade gruppen i Dalarna, från början uppdelat på två grupper. I dag är cirka 3 800 personer över 18 år anmälda i skallgångsregistret och de får ett sms när det sker en sökinsats i deras närhet. Men eftersom ett deltagande alltid bygger på frivillighet behövs fler att kunna kalla in, enligt Birgitta.
Och helst ser hon att fler kan tänka sig att gå utbildningen som aktiva patrulledare, som ansvarar för en grupp vid en sökinsats, eller som hundförare.
Utbildningen kostar 300 kronor, vilket betyder medlemskap i Missing people.
Kursen består av en teoretisk del via ABF och en praktisk del. Den som är intresserad kan höra av sig till ABF eller dalarna@missingpeople.se
Men alla behövs. De som kan vara med på skallgångskedjor ska tänka på att ha lämpliga kläder och skor om det är en sådan terräng. Det kan också handla om att hämta förnödenheter, upplåta lokaler eller göra en insats vid sambandscentralen, där det kan behövas bra it-kunskaper exempelvis.

Olle har egen arbetssele, och bjällra för att höras i mörkret.

Den som är hundförare har alltid hunden i koppel och går tillsammans med en medföljare.
Medföljaren har koll på kartan och var de gått i det område de blivit tilldelade. På sambandscentralen kan man via en app se var hundförare och medföljare gått.
Hundföraren får ofta vara beredd på att gå i svår terräng, där inte skallgångskedjorna kan gå.
– Jag kan exempelvis skicka ner hunden i en ravin, under bryggor eller i vägtrummor, där man inte kommer åt som människa, förklarar Anette.
Missing people bygger helt på ideella krafter och är beroende av frivilliga gåvor och arbetsinsatser.
Och ekonomiska bidrag behövs alltid till organisationen, menar Birgitta.
– Till västar, ficklampor, batterier och lokaler där vi kan förvara saker. Vi kan ibland erbjuda milersättning till exempelvis sambandspersonal vid långa resor, men de flesta tar aldrig ut någon sådan. Och vi arrangerar ibland kurser och föreläsningar som kan kosta pengar.

Det finns olika möjligheter att vara med och bidra ekonomiskt. Genom att betala medlemsavgift, bli månadsgivare, sms:a en gåva, ge en minnesgåva eller genom ett testamente med mera.
– Ofta blir vi sponsrade när vi kommer till en plats där vi ska hjälpa till med en akut sökinsats. Vi får ha vår sambandscentral i en lokal på orten och för det mesta får vi förnödenheter från någon mataffär eller en mack, berättar Birgitta.
Missing people efterlyser ibland personer och lägger ut foton på sociala medier exempelvis.
– Det görs alltid efter kontakt med polisen, och minst två anhöriga eller vänner till den försvunna personen ska ha gett klartecken, poängterar Birgitta.
Läs mer på www.missingpeople.se

Jacka med Missing peoples logga.

Missing people Sweden
Missing people Sweden är en ideell organisation som hjälper anhöriga och polis med att publicera efterlysningar och arrangera sökinsatser efter försvunna personer.
Organisationen grundades 2012 i Göteborg, efter att några människor samlats för att söka efter två försvunna personer. Det var 2011 och 2012 som två snarlika försvinnande skedde och det blev tydligt att samhället inte hade tillräckligt med resurser för att hitta försvunna personer. Den ideella föreningen Sökarna Västra Götaland startades, med syfte att samla och organisera en stor mängd människor för eftersök av försvunna personer. Men det fanns liknande behov även i andra delar av landet och det resulterade i Missing people Sweden.

Källa: missingpeople.se

Hundekipage
Några exempel på krav som ställs på ett hundekipage.
Hunden ska till att börja med vara minst 40 cm i mankhöjd och minst 12 månader vid antagningstesterna. Den ska vara grundvaccinerad, försäkrad och social med främmande människor. Den ska ha god arbetsvilja och klara av alla miljöer. Hundföraren ska vara utbildad patrulledare och ha ett gott samarbete med sin hund.

Källa: Missing people

Maria Karlsson

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS