ANNONS

De vinnande senapssorterna från det senaste världsmästerskapet. Sammanlagt har LissEllas senap vunnit 43 medaljer i VM i Senap under de 14 år som företaget har varit med och tävlat.
Foto: Pressbild

LissEllas skördar nya segrar i senaps-VM

GARPENBERG. LissEllas senap firar nya triumfer i VM . Sorten S-Special har vunnit guld – igen. – Det är lite otroligt att den kan vinna år efter år, säger senapsmakaren Olle Bengtsson. I sommar öppnar LissEllas även för besökare, i mindre grupper.

I april skickade LissEllas senap från Garpenberg in sina tävlingsbidrag till VM i senap som avgjordes i Wisconsin, USA. Strax före midsommar kom resultatet. Det blev fyra nya VM-medaljer till LissEllas, varav ett nytt guld till sorten S-Special.
– S-Special vann sitt femte VM-guld och har dessutom vunnit tre silver och två brons. Det gör den till en av världens absolut mest prisade senapssorter. Det är lite otroligt att den kan vinna år efter år, säger Olle Bengtsson.
Vad är det som gör den så bra?
– Det är en senap som inte kompromissar, det är en riktigt bra senap helt enkelt. Sötman finns där, men den tar inte över. Sötman och styrkan balanserar varandra. Vår styrka är balansen, att vi kan balansera smakerna och inte tillåta något annat än rena smaker. Det är en komplex senap i botten, men med en extrem tydlighet. Det är en konst i sig, att ha många nyanser utan att man förlorar det raka, enkla och tydliga, säger Olle Bengtsson och fortsätter:
– Vi tycker ju om smakerna som sticker i väg åt olika håll, i alla fall ett tag för sedan kommer vi tillbaka till de grundläggande saker som finns där. Att prova en senap ska vara en upplevelse, det ska hända saker men inget får dominera över något annat.

Senapsmakaren Olle Bengtsson i Garpenberg kan konstatera att LissEllas har vunnit fyra nya medaljer i VM i senap. Totalt har företaget vunnit 43 medaljer på 14 år. Foto: Pressbild

VM avgjordes i 16 olika kategorier. Det blev bronsmedaljer för sorterna Havtorn-senap, Speyside whisky-senap samt Söt och slät senap.
– Juryn gör blindtester av senapssorterna. Det är kriteriet på en bra tävling, att juryn inte vet vad de provar, säger Olle Bengtsson.
I ett pressmeddelande om framgångarna berömmer tävlingsledaren Barry Levenson LissEllas.
– Den är outstanding. År efter år sätter ni en ny standard för en perfekt senap kan. LissEllas är så vitt jag vet den mest uppfinningsrika senapsproducenten i världen, säger han.

Under de 14 år som LissEllas skördat VM-framgångar har företaget kammat hem hela 43 medaljer. I sommar öppnar de även upp för besökare, som dock måste förboka sitt besök.
– Vi har väldigt små lokaler och därför kan vi bara ta emot mindre grupper. Det här blir första gången vi provar detta och det blir något annat än på Skördefesten. Här får man ett möte med oss producenter. Det är som ett besök på en liten vingård, säger Olle Bengtsson.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS