ANNONS

Linus Johansson har ända sedan barnsben haft såväl intresse som fallenhet för att skapa, pyssla och sedermera bygga, svetsa, inreda. Nu gör han verklighet av sina drömmars boende i form av en husbåt som ska sjösättas i Runn, vid den natursköna och Falupositionerade Strandhamnens Marina.
Foto: Sonny Jonasson

Linus sjösätter sina drömmars bostad

GUBBO/FALUN Det råder bostadsbrist i Falun. Den händige kan för egen hand få huset att hända. Linus Johansson bygger bo på en båt. – Det är frihetskänslan jag längtar efter, berättar han.

Att själv är bäste dräng kan bevisas i många olika samhällsforum, men sällan lika påtagligt som när det kommer till att snickra, dona, greja, fixa och styra upp sin egen bostad.
Lyan, kåken, stugan.
Eller båten.

Linus Johansson är en av de individer man instinktivt misstänker besitta verktygsrelaterat trolleri i labbar och lynne. Att släktträdet inte bara uppvisar föräldrar, kusiner och blodslinjens framfart – utan att det även dinglar en och annan polygrip, fogsvans och redig rubank på grenarna i själva ursprungets lövverk.
Den ovan nämnda båten är av huskaraktär, och den bygger Linus själv.
– Det går sakta men säkert framåt, det här bygget är en jäkla utmaning, konstaterar upphovsmannen.
När tusentals timmar av hårt jobb antagit formen av ett hem, är kvadratmeterna 35 till antalet plus 10 till som loftutrymme. Därtill ett utedäck, och även takytan planeras kunna inhysa mänsklig närvaro när så väder och vind tillåter.
– Farsan är snickare så han hjälper också till. Husbåten utgörs av två moduler i vinkelbyggnad, där ena delen ska innehålla sovloft och vardagsrum och den andra kök och badrum. Allt i väldigt öppen planlösning, berättar Linus.
– När allt är färdigt landar siffrorna på 11 gånger 6 meter i storlek, och cirka 15 ton i totalvikt. Total kostnad blir i runda slängar 400-500 000 kronor.

Mastodontprojektet såg dagens ljus under fjolåret, och uppsåtet är otvetydigt – det här ska bli hans permanenta residens. Bopålarna, eller rättare sagt flytetyget, kommer att förankras vid Strandhamnens marina i direkt anslutning till södra Faluns relation till Runn. Planen är också att fartygsregistrera husbåten.
För sex månader sedan, strax innan jul, drog han i gång ett arbete som skulle visa sig lika stimulerande som krävande.
Steg ett: svetsa grundplatta.
– Hela bygget kommer sedan att vila på en pontonram med tre rader, och jag har valt runda polyetenpontoner som är ett tillåtande, smidigt material samtidigt som själva formen gör det svårare för isen att göra åverkan på dem under vintern, förklarar Linus Johansson.

Momenten är många i en helhet som ska ha husfunktion utan att vara ansluten till mark eller andra centrala enheter för försörjning av bekvämligheter.
– Elen löser jag exempelvis genom att nyttja golvvärmen via en elpanna på två kilowatt, och jag kommer också att ha en luftvärmepump. De glasade väggarna släpper sedan in mycket ljus och värme under sommaren, säger Linus.
– Om allt går som det ska är jag otroligt nöjd om jag kan sjösätta husbåten under slutet av denna sommar.

Vattnets väna viskningar gjorde intryck på 28-åringen från Gubbo när han besökte Australien och Nya Zeeland.
– Jag åkte med en turbåt, en katamaran, och kände att det inte var så dumt att ligga där och titta på stjärnorna, minns Linus.
En i vissa avseenden livsomvälvande förändring tog sin början.
– Ja, till att börja med är jag ju en riktig landkrabba, skrattar den händige kreatören.
– Men trots att bygget är kämpigt får man också oerhörd stimulans, jag är väl i grund och botten lite av en skapandesjäl.
Inom en inte alltför avlägsen framtid bor han i Falun, på moder naturs första parkett, bara ett par kilometer från centrum.
– Jag har verkligen funnit mitt kall och skulle inte vilja byta den här typen av boende mot lägenhet.
– Det är frihetskänslan jag längtar efter, framhåller Linus Johansson.

Publicerad i Sommarguiden 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS