Eleonore Halsius leder en grupp i Linedance i Hede.
Foto: John Leander

Linedance är grejen i Hede

Det dansas friskt i lilla Hede. Varje vecka hålls kurser i linedance i bystugan. Men hur lyckas man få igång sånt på en sån plats och varför?

Svaret på frågan i ingressen får ni direkt!
– Varför? För att det är skitkul, säger Eleonore Halsius som har startat upp Horndals Linedance.
Ett tiotal kvinnor rör sig med symmetriska dansrörelser över det stora öppna golvet inne i bystugan i Hede. De klappar med samma taktfasthet till musiken. Som en kommentar till tiden vi lever i befinner de sig hela tiden åtminstone två meter från varandra.
– Ja, det är perfekt. Vi dansar coronasäkert, säger Eleonore Halsius med en lätt glimt i ögat.

Det är Eleonore som leder dansen och i hennes självklara rörelsemönster syns det tydligt att dans har varit en betydelsefull del i hennes liv. En helt korrekt iakttagelse.
– Jag började med balett när jag var fyra år och sen med folkdans. Och morsan lärde mig foxtrot och drog med mig till folkets park i Avesta. Sen kom buggen och det höll i sig i många år.
Men ett rejält skifte skedde i början av 2000-talet när hon var i Furuviksparken utanför Gävle och såg en stor förening som var där och dansade linedance.
– Jag provade på och sen var det kört.

Sylvia Sörfjäll och Eleonore Halsius. Foto: John Leander

Sen dess har Eleonore ägnat sig åt och instruerat linedance. Många år i Avesta, men sedan augusti förra året genom den egenstartade föreningen Horndals linedance hon jobbar. Den har nu 15-20 medlemmar men Eleonore tror att det kommer att växa.
– Jo, för det här kan man dansa på alla nivåer. Alla kommer hit på sina villkor och även om man dansar själv så är man tillsammans.
Men i lokalen den här kvällen syns bara kvinnor och när frågan om varför kommer på tal blänker glimten i ögat till igen på Eleonore.
– Karlar är så fega, men det här skulle ju passa dem, så det är klart att man vill att de ska komma.

En av de andra kvinnorna, Sylvia Sörfjäll, inflikar i diskussionen:
– Det blir annat när det blir bilträffar samtidigt, säger hon.
Sylvia är drivande i Valley Cruiser Ingeborgbo. Det är en lokal förening för motorintresserade och som Horndals Linedance länkat sig samman med. Så via den vägen kommer det kanske så småningom synas en och annan man i linedanceraderna.
Eller som Sylvia uttrycker det.
– Country och bilar hör ju ihop.

Fakta linedance
Linedance är en dansform med amerikanskt ursprung och har en stark koppling till countrymusik.
Det är ingen pardans, även om det förekommer koreografier där man interagerar med varandra.
Danserna är uppbyggda av olika stegkombinationer som beskrivs i stegbeskrivningar. Det finns i dag runt 60 000 olika danser.

Eleonore Halsius kör lite mer avancerade danssteg. Lena Prochazka, som har en förmåga att “sätta stegen direkt”, är den enda som hänger med i svängarna. Foto: John Leander
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS