Lina Hurtig med sin silvermedalj från olympiska spelen i somras.
Foto: Maln Mattsson

Lina Hurtig får platta på Avestas gågata: ”Wow! Vad glad jag blir”

AVESTA. Hon har tagit VM-brons och silver vid olympiska spelen. Nu ska 26-åriga fotbollsstjärnan Lina Hurtig få en platta på Avesta gågata. – Men wow, vilken ära. Vad glad jag blir! svarade Lina på beskedet, i ett sms från Turin.

Beskedet om att Lina Hurtig får 2021-års platta lämnades av kommunstyrelsens ordförande Lars Isacsson (S) som följt Lina Hurtigs karriär från tidiga år.
– Det har aldrig varit fråga om att hon inte skulle få plattan. Bara när, berättar Isacsson i ett pressmeddelande.
Många är det profiler och ambassadörer för Avesta som erhållit en egen platta med sitt namn på Avesta gågata. Där återfinns idag sportprofiler som Nicklas Lidström och Tony Rickardson, men också kulturpersonligheter som exempelvis Carl Jularbo och företagsledaren Axel Ax:son Johnson.
I fjol beslutade kommunstyrelsen att tilldela 2020 års platta till Armand ”Mondo” Duplantis som har sina rötter i Avesta och där hans morföräldrar fortfarande bor.
Av förklarliga skäl, som kan skrivas pandemi, har inte hans platta blivit nedlagd och avtäckt. När det kan ske, och när Lina Hurtigs platta får sin plats är ännu oklart.
– Vi ska försöka hitta datum som passar i bägge sportprofilers karriär. Vi vill ju att de kommer hem till Avesta och av täcker sina plattor. Det handlar om ett pussel. Men vi kommer att återkomma med tidpunkt, säger Lars Isacsson.

Varför får då Lina Hurtig årets platta?
– Hon är en aktiv och tongivande spelare i svenska landslaget i fotboll, proffs i Juventus i Turin och har förutom både SM-guld och VM- och EM-medaljer nu också ett OS -silver.
Lina Hurtig är fostrad som fotbollsspelare i Avesta och har faktiskt haft nämnde Lars Isacsson som tränare.
– Hon var redan från början en exceptionell talang, säger Lars Isacsson som följt hennes karriär genom åren.

Först på hemmaplan men sedan även i allsvenska lag som Umeå och Linköping, och nu också i Juventus och hennes givna plats i landslaget.
Han gläds framför allt åt att Lina och de svenska fotbollstjejerna bryter nya banor.
– Fotbollsvärlden håller äntligen på att inse att hälften av världens befolkning är kvinnor. De största klubbarna är på det klara med att ska de hänga med i utvecklingen så måste de ha damlag. Alla stora herrlagsklubbar har damlag idag. Det betyder att även kvinnor kan vara fotbollsproffs och leva på det, säger Isacsson.
Och Lina, med 38 A-landskamper och tolv mål på meritlistan – plus medaljer vid både världsmästerskapen och olympiska spelen, blev förstås glad.
– Men wow, vilken ära. Vad glad jag blir! svarade Lina på beskedet, i ett sms från Turin.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS