ANNONS

Per Örjas får Säters miljöpris för att han slår vägkanterna mellan Arkhyttan och Nyberget med lie för att bekämpa lupinerna och främja de svenska ängsväxterna. “Det är värt att offra ett par dagar om året”, säger pristagaren.
Foto: Privat

Lieslåtter mot lupiner gav Per miljöpriset

 Per Örjas i Nyberget får Säters kommuns miljö- och naturvårdspris för 2020. – Det var väldigt omtumlande att få höra, säger pristagaren.

Miljö- och byggnämnden i Säters utsåg i veckan Per Örjas till årets miljö- och naturvårdspristagare.
Han får priset för att han under flera år lieslagit vägkanterna mellan Arkhyttan och Nyberget för att bekämpa den invasiva blomsterlupinen.
“Genom detta har han gjort en behjärtansvärd insats för vår inhemska flora i allmänhet och de i landskapet hårt trängda ängsväxterna i synnerhet”, står det i motiveringen.

Per själv blev mycket överraskad och glad när nämndens ordförande Kristoffer Olerås ringde och berättade om utnämningen.
– Jag har inte hämtat mig än, säger Per dagen efter.

Hur kom det sig att du började slå vägkanterna?
– Jag är lite anti lupiner. De tar ju över mer och mer och de är ju inte heller så fina när de blommar över och står med bara frökapslarna kvar.
Per brukar lieslå båda sidorna av den fyra kilometer långa sträckan , en gång runt nationaldagen och en gång lite senare på sommaren.
– Då blir det inga fler lupiner i alla fall.

Hur lång tid tar det?
– Ett par dagar, men det är det värt att offra.
Har några ängsväxter kommit tillbaka?
– Ja, det är ganska mycket andra blommor där, till exempel tjärblomster. I somras så var det stora blåklockor som jag inte sett förut.

Vad säger byborna?
– Det var en person som inte gillade att jag tog bort dem, men de flesta uppskattar det eftersom de börjar förstå att lupinerna tränger bort andra växter.
Förutom äran så kommer Per Örjas också att få en prissumma på 5 000 kronor.
– Det ska jag använda till att reparera min veteranbil, en Opel rekord från 1957, säger han.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS