Jimmy Karlgvist tar några försiktiga spadtag och börjar sedan pilla i den uppluckrade jorden. I handen håller han ett järnföremål. Kollegan Greger Bennström kommer fram och pillar på samma järnbit och hivar upp en påse ur fickan för att märka upp fyndet.
Foto: Veronica Rigtorp

Letar efter grav från vikingatiden

BORLÄNGE. Nu är Dalarnas museums arkeologer igång igen med de arkeologiska undersökningar vid Romme travbana som påbörjades förra året.

Mitt ute på åkern vid Romme travbana står Jimmy Karlgvist med en spade, han tar några försiktiga spadtag och börjar sedan pilla i den uppluckrade jorden. I handen håller han ett järnföremål. Kollegan Greger Bennström kommer fram och pillar på samma järnbit och hivar upp en påse ur fickan för att märka upp fyndet.
Resterande arbete med fyndet görs inne på Dalarnas Museum.
– I åkermark kan det finnas allt möjligt som kastats på dynghögen och sedan ut på åkern, förklarar arkeologer Greger Bennström, från Dalarnas museum.

Vid de arkeologiska undersökningar vid Romme travbana förra året hittades flera järnföremål, bland annat en spjutspets och hästutrustning, som troligen hör till en grav från vikingatiden.
Förra året gjordes sökschakt över hela åkern, i år gräver man i det område där man hittade förra årets intressanta föremål.
– Vi ska se om vi kan hitta några spår efter själva graven, berättar arkeologer Greger Bennström, från Dalarnas museum.

De övre lagret av jord schaktas försiktigt av med en grävmaskin, som körs av maskinisten Erik Färnvik.
När det övre lagret av matjord är borta, kommer den ljusa orörd jord fram, i den letar man efter så kallade gravrännor, som är ett dike runt graven.
Greger Bennström och Jimmy Karlgvist har gått över området med en metalldetektor och överallt sitter små pinnar där detektorn gett utslag. Vid några pinnar sitter redan påsar med fynd.
Greger pekar ut den funna halvcirkeln i den ljusa jorden, och visar på kol, sot och även brända benrester från gravbålet.
– Nu börjar vi misstänka att det här är det enda som finns kvar.

Är du besviken över det?
– Jag hade hoppats se tydligare spår efter graven, å andra sidan så har vi gjort det vi kan, säger Greger eftertänksamt.
Han tycker det är roligt att de har hittat föremål som har med hästar att göra, som förr var statusdjur. Det är vanligt att hitta delar av hästutrustning i gravhögar där betydande personer ligger begravda.

– Det är ett intressant område hela Tunaslätten, med gravar i nästan varenda by runt Stora Tuna kyrka.
– Det är ganska tydligt att Tuna varit något slags maktcentrum, avslutar Greger Bennström, innan han fortsätter att leta efter vikingaföremål i marken vid riksväg 70.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 22 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS