ANNONS

Stefan Nyberg, ordförande i Avesta OK, visar hur områdena märks ut. “Nu hoppas vi att många Avestabor hittar ut och letar checkpoints”, säger han.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Leta checkpoints och upptäck din närmiljö friskvårdsprojektet där alla kan vara med

AVESTA Under helgen ska samtliga hushåll i Avesta kommun ha fått en orienteringskarta med information om Hittaut i Avesta. Här uppmanas invånarna att ge sig ut och leta checkpoints och upptäcka sin närmiljö. – Tidigare år har vi kört Naturpasset i Avesta men i år testar vi det här och till att börja med är 85 checkpoints utplacerade och under sommaren kommer ytterligare 15, säger Stefan Nyberg ordförande i Avesta OK.

Hittaut är ett friskvårdsprojekt som har lockat tusentals deltagare i 13 år. Projektet ägs av Svenska Orienteringsförbundet och drivs ideellt av orienteringsklubbar runt om i Sverige.
– Det här är något för alla och förra året togs det 150 000 checkpoints i Sverige och det är en stadig uppgång, säger Stefan Nyberg.
Nu är orienteringsklubben i Avesta på gång och starten blir den 10 maj och pågår till och med 30 september.
– Checkpointsen finns både i skogen och mer centralt. Områdena ligger i Avesta, Skogsbo, Fors, Horndal och Lillsjön.
För att hitta punkterna kan man använda sig av papperskartan men kartan går också att ladda ner i en app i mobilen. När man hittar en checkpoint klickar man och skriver in koden.
– Att leta checkpoints är ett roligt sätt att upptäcka nya platser, och det finns också möjlighet att vinna priser.

Under åren har projektet med att leta checkpoints blivit allt mer populärt och Stefan Nyberg hoppas på ett positivt mottagande av Avestaborna.
– Det här finns på cirka 75 platser runt om i Sverige och är något du även kan testa under semesterresan. Här hoppas vi på cirka 1 500 personer som tar minst en checkpoint.
I konceptet finns också en friskvårdsutmaning där företag kan ansluta sig kostnadsfritt och sporra varandra gentemot kollegor.
– Bland annat kommer Outokumpu och Stora Enso att använda detta som en friskvårdsaktivitet mellan sina olika avdelningar. Likaså finns motsvarande skolutmaning där skolklasser kan tävla mot varandra.
Onsdagen den 19 maj klockan 18.00 är det kickoff i Tråbacken då orienteringsklubben visar hur det fungerar.
– Vi visar både hur man hittar med hjälp av kartan och hur det tekniska fungerar. Det kan också bli fler introduktionstillfällen, säger Stefan Nyberg.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS