ANNONS

Blocket har för femte året i rad utsett leksaker till Årets begagnade julklapp, baserat på trenderna på begagnatmarknaden
Foto: Dreamstime

Leksak årets begagnade julklapp

DALARNA. Blocket har för femte året i rad utsett Årets begagnade julklapp, baserat på trenderna på begagnatmarknaden. I år föll valet på leksaker.

Privatannonseringen av leksaker på Blocket ökade med fem procent mellan 1 januari och den 31 oktober. Svensk Handels julrapport från 2018 visade att leksaksindustrin är den industri som får allra störst uppsving under julhandeln och att december månad står för cirka en fjärdedel (23,6 procent) av branschens årliga inkomst. Därför väljer Blocket att utse leksaken till Årets begagnade julklapp.
– Att en fjärdedel av alla nya leksaker säljs under december säger en hel del om den koncentrerade konsumtionen under julhandeln. Vi hoppas att fler ska välja begagnade leksaker istället för nya i år, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket, i ett pressmeddelande.
Kantor Sifo har, på uppdrag av Blocket, gjort en undersökning som visar att 62 procent av svenskarna kan tänka sig att köpa och ge bort en begagnad julklapp. Det är en ordentlig ökning jämfört med fjolåret, då samma andel var 52 procent. Det främsta skälet till att man kan tänka sig att köpa och ge bort en begagnad julklapp är för att det är mer miljö- och klimatvänligt (59 procent), för att det är roligt att ge bort unika saker (53 procent) och för att det är mer ekonomiskt (35 procent).
– En positiv trend är att fler och fler svenskar kan tänka sig att både ge och få begagnade julklappar. Begagnathandeln bidrar till stora besparingar av koldioxidutsläpp som annars sker vid nyproduktion så det är verkligen glädjande att se att begagnatmarknaden numera är ett självklart alternativ i julhandeln, säger biträdande finansminister Per Bolund i pressmeddelandet.

Fakta: Blockets kriterier för Årets Begagnade Julklapp:
Produkten ska ha ett väsentligt andrahandsvärde och vara efterfrågad bland människor som handlar begagnat
Produkten ska ha väckt ett stort intresse under året och ligga i tiden
Produkten ska finnas på andrahandsmarknaden i stor eller ökad omfattning

Fakta: Mest sökta inom kategorin Leksaker på Blocket 2019:

1. Lego
2. Brio
3. Elbil
4. Docka
5. Dockvagn
6. Schleich
7. Bil(-ar)
8. Barbie
9. Dockskåp
10. Playmobil
11. Traktor
12. Transformers
13. Tågbana
14. Bilbana
15. Paw patrol
Källa Blocket

Fakta: Årets begagnade julklapp genom åren:

2019 Leksaken
2018 Hemmaodling
2017 Vandringsutrustning
2016 Gamingprylen
2015 LEGO-leksaker
Källa: Blocket

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS