ANNONS

Entreprenören Hags skiss över den nya lekplatsen i Sveaparken i Hedemora. Om vädret är milt så kan lekplatsen stå klar under november 2021.
Foto: Hags

Lekplatsen i Sveaparken byts ut: “Det var elevernas röst som fällde avgörandet”

HEDEMORA En ny lekplats är på väg att anläggas i Sveaparken i centrala Hedemora. Eleverna på intilliggande Stureskolan fick vara med och rösta mellan de två förslagen. “Det blev deras röst som fällde avgörandet”, säger landskapsstrategen Peter Sennblad.

Sedan någon vecka tillbaka är lekplatsen i Sveaparken avspärrad och tillfälligt stängd. Anledningen är att lekplatsen renoveras.
– Det här har planerats ett tag. Många av kommunens lekplatser har anlagts för länge sedan och det har kommit nya regler och bestämmelser kring dem. Man får välja mellan att lappa och laga eller att bygga helt nytt och nu blir det nytt här, säger Peter Sennblad.

Precis som vanligt har det politiskt satts en budget för denna investering och kommunen har ramavtal med ett antal lekplatsleverantörer. Upphandlingen av den nya lekplatsen genomfördes dock på ett lite ovanligare sätt.
Utifrån budget samt några specifika kriterier och funktioner erbjöds de aktuella leverantörerna att komma med förslag på lekplatsen utformning.
– Till exempel så har vi tidigare fått önskemål om en studsmatta, så det tog vi med som ett kriterium, förklarar Peter Sennblad.

Peter Sennblad, landskapsstrateg i Hedemora kommun. Foto: Pär Sönnert

I slutändan var det två leverantörer som lade varsitt förslag.
– Vi fick två riktigt bra förslag att välja mellan. Vår tjänstemannagrupp utvärderade förslagen, utifrån olika parametrar som lekbarhet, tillgänglighet och underhållsbehov. Men vi ville även att eleverna på intilliggande Stureskolan skulle få tycka till, berättar Peter Sennblad.

Eleverna på skolan fick sätta poäng på de två förslagen och valet föll på entreprenören Hags.
– Vi tjänstemän lutade mer åt det andra förslaget men de var jämbördiga, så det blev elevernas röst som fällde avgörandet. I efterhand har vi fått till en lösning med gummiasfalt som fallskydd. Det är förvisso lite dyrare att anlägga men resulterar i mindre underhåll, så kostnaden blir lägre i längden. Den totala budgeten för lekplatsen är på 1,5 miljoner kronor, säger Peter Sennblad.

Förhoppningen är att den nya lekplatsen ska stå klar under november.
– Det hänger lite på hur vädret blir. Det går inte att lägga gummiasfalten om det blir för kallt, säger Peter Sennblad.

Är det på gång liknande satsningar på andra lekplatser i kommunen?
– Det pågår ingen inventering eller så, men lekplatserna besiktigas årligen. Utifrån besiktningsresultatet får vi lappa och laga. Alternativet är att satsa och bygga nytt och fräscht, vilket vi gör i Sveaparken. Personligen skulle jag gärna se en satsning i Långshyttan på platsen där ishallen, som snart ska monteras ner, står. Där finns det stora ytor för att anlägga ett aktivitetsområde med till exempel lekplats, utegym, hundrastgård, bouleplan och multiarena. Motionsspår, badplats och blivande discgolfbana finns ju alldeles intill. Men det är ju ett politiskt beslut i slutändan, avslutar Peter Sennblad.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 44, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS