ANNONS

Leif och Cecilia Öster har byggt upp en turist- och konferensanläggning med skog och vatten som närmaste granne.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Leif Öster nominerad till Årets inspiratör: “Cecilia är lika delaktig i priset som jag”

FORS Skogsägare Leif Öster, som driver turistanläggningen Dalagård i Fors, Avesta kommun, är nominerad till Naturvårdsverkets miljömålspris i kategorin Årets inspiratör. – Det är jätteroligt och hedrande. Vi vill verkligen inspirera andra och det är också vad priset handlar om, säger Leif Öster.

Dalagård har plats för många gäster.
“Vi vill ha ett hållbart skogsbruk utan kalhygge”, säger Leif Öster som är nominerad till Naturvårdsverkets miljöpris i kategorin Årets inspiratör.
Vägen till Dalagård går genom slingrande skogsvägar innan landskapet öppnar sig och synliggör turist- och konferensanläggningen. Med skogen som närmaste granne och sjön strax nedanför vilar en fridfull atmosfär över anläggningen.
Här har Leif Öster och hustrun Cecilia byggt upp en verksamhet med miljö, natur och hållbarhet i tanken. Gården ligger i biosfärområdet Älvlandskapet Nedre Dalälven och makarna Öster ingår i Ekoturismföreningen.
– Det är kul med skogsprojekt och att få inspirera andra och Cecilia är lika delaktig i priset som jag, säger Leif Öster och tillägger att hustrun är en fantastisk trädgårdsanläggare.
– När vi flyttade hit för 31 år sedan fanns det bara en tidigare potatisåker, men platsen var otroligt vacker, säger han och blickar ut över gården med arkitektritade byggnader och växthus.
– Min bror är arkitekt och vår dotter Emilia är inredningsarkitekt. Sedan har vi anlitat duktiga lokala hantverkare, säger Cecilia Öster som är miljöansvarig för Dalagård.
Ett stort växthus är uppbyggt med hjälp av en trädgårdsarkitekt och det är Cecilia Öster som har skapat trädgården.

Skog och skogsbruk har stor betydelse för makarnas verksamhet och Leif Öster har jobbat i skogsnäringen i hela sitt liv. Han är en välkänd skogsdebattör som ofta uttryckt kritik mot det moderna skogsbruket liksom bristen på hänsyn till naturvärden.
Regeringen har också utsett Leif Öster som expert i den omdebatterade skogsutredningen. Här finns förslag om att det ska bli mer lönsamt att avsätta höga naturvärden och att skogsägare ska få mer att säga till om vad som ska bevaras.
– Sverige har nationella åtaganden för skyddad natur och biologisk mångfald. Allmänheten är förbannade på det skogsbruk som bedrivs med kalhyggen och förstörda vatten, säger Leif Öster.
Den egna skogen på 700 hektar är miljöcertifierad och strax intill Dalagård ingår en skyddad urskog som fungerar som referens till skogsbruket.
– Vi vill prova ett hållbart skogsbruk utan kalhygge och skapar goda exempel för att kunna förklara och visa det på ett vettigt sätt, säger Leif Öster och fortsätter:
– Med hyggesfritt tar vi bort stora granar och låter mindre träd vara kvar. Skogen blir en plats för rekreation och naturupplevelser där vi kan plocka bär och svamp.

Leif och Cecilia Öster vill se en ökad naturturism och är övertygade om att många fler aktörer inom jord och skog skulle kunna utveckla en Dalagård.
– Det viktigaste att sätta upp egna mål och metoder för sitt skogsbruk. Börja med målet och anpassa sedan metod efter det, säger Leif Öster.
Nu är han en av finalisterna i Miljömålspriset i kategorin Årets inspiratör tillsammans med Paul Svensson och Charlotta Szczepanowski. Röstningen pågår till och med den 2 maj.

Prisat miljöarbete
Miljömålspriset är ett pris som Naturvårdsverket instiftat för att uppmärksamma och belöna ambitiöst och framgångsrikt miljöarbete som bidrar till att nå Sveriges miljömål.
Juryns motivering till nomineringen av Leif Öster lyder: “Med en öppen attityd och ett inspirerande mod har Leif Öster blivit en brobyggare och nytänkare inom den svenska skogsdebatten. Han visar att skogen kan användas till både turism, naturvård och skogsbruk utan att något behöver förta det andra. Han räds inte att ta strid för det han tror på, men han gör det på ett positivt sätt och orkar alltid vara glad. Det är verkligen beundransvärt.”

På Naturvårdsverkets hemsida finns en länk till ett filmklipp där de tre finalisterna presenterar sin verksamhet. https://www.youtube.com/watch?v=tBt2oaqsb7A

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS