ANNONS

Bibliotekspedagog Pia Carlsson och skolbibliotekarie Anne Sjölin tackar alla för det fantastiska gensvaret för “Hela Norberg läser”– med utvalda böcker framför det talande stapeldiagrammet.
Foto: Brita Westerman

Läsprojektet har nått sitt mål

NORBERG. Norbergs biblioteks läsprojekt “Hela Norberg läser”, där alla barn i kommunen fått varsin bok, har nu gått i mål.

– Det är förmodligen unikt att nästan en hel by på detta sätt aktivt stöttat läsfrämjande, säger kultur- och biblioteksassistenten Lars-Erik Lärnemark.
Under förra sommaren anordnade Norbergs bibliotek ett “läsgame”, där barn och ungdomar genom att låna, läsa och muntligt redovisa böcker kunde erövra högre och högre ”levels” för att till slut få ett fint pris. Bibliotekspedagogen Pia Carlsson funderade sedan på hur man ytterligare skulle kunna locka till språklig utveckling bland barnen i kommunen.
Resultatet blev insamlingsprojektet ”Hela Norberg läser” där ortens invånare uppmanades att aktivt medverka till att ge alla barn upp till sexton år varsin bok. Det tog bara några månader innan det hela i hamn.
– Företagare, föreningar, privatpersoner och flera förlag skänkte sammanlagt över 115 000 kronor. Det är förmodligen unikt att nästan en hel by; företagare, föreningar, privatpersoner och flera förlag på detta sätt aktivt stöttat läsfrämjande och språklig utveckling, säger Lars-Erik Lärnemark.
I ett pressmeddelande om projektet betonar kommunen att statistik visar att den genomsnittliga sjuåringen har ett ordförråd på cirka 5 000 ord. En 17-åring som inte läser eller har blivit läst för har lärt sig ungefär 15 000 ord medan en 17-åring som läser och har blivit läst för kommer upp i över 50 000 ord.
– Siffror som talar sitt tydliga språk om vikten av ett rejält ordförråd för fortsatt utveckling som samhällsmedborgare, säger Lars-Erik Lärnemark.
Det har hållits flera författarträffar där barnen och ungdomarna har fått träffa författarna Charlotte Cederlund, Dan Höjer, Åsa Lind och Jo Salmson. Den 28–29 januari kommer Camilla Lagerqvist till Norbergs bibliotek för att träffa årskurs fem och sex. Den 29 januari hålls även en träff på biblioteket med bokutdelning till barn födda 2018, i samverkan med Familjecentralen.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Avesta/Norberg v4

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS