ANNONS

Entrén till Avesta lasarett har byggts om och fått en mer välkomnande miljö. Invändigt har flera öppna ytor skapats.
Foto: Pär Sönnert

Lasarettets nya entré invigdes med kulning och sång

AVESTA Entrén till Avesta lasarett har byggts om och fått en mer välkomnande miljö. “Ett lyft för lasarettet och för Avesta som ort”, säger Dan Staffansson, förvaltare på Regionfastigheter.

I oktober i fjol inleddes ombyggnationen av entrén till Avesta lasarett. Elva månader senare var det dags att klippa invigningsbandet.
– Det är aldrig lätt att bygga om en huvudentré. Men vi har haft bra förutsättningar för att kunna leda om besökare och patienter runt bygget. Det här blir ett lyft både för lasarettet och för Avesta som ort, tycker Dan Staffansson.

Bo Brännström (L), Avestabo och ordförande i Region Dalarnas fastighetsnämnd, fick äran att klippa invigningsbandet.
– Det här är jätteroligt, naturligtvis. Den tidigare entrén var inte så välkomnande. Under arbetet har den här platsen gått från att vara en fem meter djup rivningsgrop till detta som vi ser i dag. Den här entrén kan vara bra för patienter som kommer hit, kan påverka dem att det ser trevligt ut, säger Bo Brännström.
– Att det ser fint ut kan ge hälsofrämjande effekter, tillägger Dan Staffansson.

Innanför entrédörren har ytor öppnats upp och det har blivit mer färgglatt.
– Temat är konst och natur. Tidigare kom man in och möttes av en lång korridor. Nu har det öppnats upp stora öppna ytor. Det har blivit betydligt finare. Väntytan är mer öppen och fönstren sitter lägre, så att man kan sitta och titta ut och vänta på att ens skjuts kommer, säger Dan Staffansson.

Daniel Karlsson är projektledare för bygget.
– Det här har även inneburit en stor förbättring av tillgängligheten. Det blir lättare att orientera sig och belysningen har förbättrats. Vi har omfördelat medlen något och det har blivit mer konst här än i andra projekt, säger han.

Prislappen på bygget landade på omkring 32 miljoner kronor, vilket är 5, 6 miljoner mer än beräknat.
– Kostnaderna för markarbetena stack i väg lite, det var fler ledningar i marken som behövde bytas ut än vad vi trodde, säger Daniel Karlsson.

Efter att invigningsbandet har klippts blev det kulning och sång av Sjukhuskören som sedan välkomnade besökarna in i den nya entrén.
– Detta är första steget på en ombyggnation av lasarettet. Ett hus ska jämnas med marken och akuten ska rymmas i den nya huskroppen som ska byggas. Dessutom ska röntgenavdelningen renoveras och utökas med en magnetröntgen. Det är viktigt att det satsas på de mindre sjukhusen och lasaretten och att allt inte centraliseras till de större verksamheterna, säger Bo Brännström.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 39, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS