Delar av personalen visar upp den nya endoskopiutrustningen från Fuji. Från vänster: Agneta Björklund avdelningschef, doktor Lech Rademacher samt endoskopiassistenterna Anita Belin och Mona Olofsson.
Foto: Privat

Lasarettet först i landet med ny AI-teknik

AVESTA Tack vare en ny AI-teknik inom koloskopi kan exempelvis tjocktarmscancer upptäckas i ett tidigt stadium. Avesta lasarett är först i landet med den här nya tekniken.

Avesta lasarett är först i landet med en AI-teknik som ska underlätta koloskopiundersökningar. Koloskopi innebär att tjocktarmen undersöks med ett endoskop, bland annat för att upptäcka tjocktarmscancer. AI står för artificiell intelligens.

– Vi behövde byta ut utrustningen. Jag har varit intresserad av den här AI-tekniken och föreslog att vi skulle köpa in den tekniken till lasarettet, säger läkaren Lech Rademacher, mag-tarmspecialist på Avesta lasarett.

Planerna föddes för ett år sedan.
– Jag visste att det var på gång en processor med den här AI-tekniken och fick det sedan godkänt från ledningen och Region Dalarna. Nu är vi i gång med den, säger Lech Rademacher.

Hur länge har ni kunnat använda den här nya tekniken?
– Vi började använda den i april månad men antalet undersökningar är ju begränsade nu på grund av coronapandemin så vi kan inte göra alla undersökningar som behövs. Vi kan bara göra akuta undersökningar där det handlar om blödningar och misstanke om cancer, säger Lech Rademacher.

Den nya utrustningen ger lasarettet möjligheter att upptäcka små förändringar.
– Den kan hitta små polyper som därmed kan tas bort för att förebygga cancer. Precis som med mycket annat går det bättre om man upptäcker avvikelser i ett tidigt skede och kan ta bort dem. Den här tekniken gör att vi kan hitta exempelvis polyper snabbare. Det sparar inte tid, snarare tvärtom, men det ger oss en bättre kvalitet på undersökningen och det är bra för patienterna, säger Lech Rademacher.

Förutom undersökning av tjocktarmen kan tekniken även användas för andra delar av kroppen.
– Exempelvis magsäcken, ja hela övre delen av mag- och tarmkanalen. Fokus är dock på att upptäcka tjocktarmscancer, som är den näst vanligaste cancerformen hos både kvinnor och män, säger Lech Rademacher, som förutom lokala medier även har fått göra en intervju med en tidning för mag- tarmföreningen.

– Den är till för de som jobbar med detta. Intresset för den här tekniken är stort och det känns roligt att kunna visa att det inte bara behöver vara universitetskliniker som är först med en ny teknik, säger Lech Rademacher.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 32, 2020.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS