ANNONS

Lars Högsveen har samlat på sig en ansenlig mängd med modellbilar.
Foto: Mikael Eriksson

Lars samlar på åk från en svunnen tid

BROVALLEN. En countryfestival kom för alltid förändra livet för Lisa Bylander och Lars Högsveen. Det var upprinnelsen till att den norske bonden hamnade i Avesta och började samla fordon.

Att få kliva in hemma hos Lisa Bylander och Lars Högsveen i Brovallen är lite som att ta steget in i en annan värld, i en tid som inte längre finns men ändå högst påtagligt lever kvar.

Bilder av gamla hjältar som James Dean och Marilyn Monroe pryder väggarna. Musiken som spelas doftar 50-tal, bilar och andra saker vittnar om att det ändå kanske var lite bättre förr, i alla fall i vissa avseenden. Det är nästan så man kan vänta sig att möta Fonzie eller någon annan av karaktärerna ur TV-serien “Gänget & jag” eller filmen “Sista natten med gänget”.

Men först måste man vrida urvisarna bakåt inte till sommaren 1962 utan till 1991 och hur allt började. Då tog Lisa pick och pack och åkte till Furuvik och en countryfestival. Lars lämnade sin bondgård med kossorna utanför Hamar och tog sikte på Furuvik. Där träffade de på varandra och sedan har de följts åt. Lisa flyttade till Lasse i Norge. Men när han för fem år sedan tog pension och avvecklade kossorna så gick flyttlasset till Brovallen utanför Avesta. Där hittade de sitt drömhus.

Det var Lisa som väckte det slumrande biintresset hos Lars genom att ge honom en Plymouth Fury. Men inte en av vanlig storlek utan en modellbil.
– Det är den modell av bilen som var med i skräckfilmen Christine, säger Lisa.
Sedan har det liksom rullat på. På hyllorna samsas bilar av olika modell och storlek. Det går att finna allt från Volvo PV till Thunderbird och Mustanger. De flesta i skala 1:18 och 1:43.
När man frågan ställs hur många han samlat på sig, svävar Lasse på svaret och låter det till slut utebli. Men klart är att det är många.

Men det är inte bara fordon som fått ett nytt hem hos Lars och Lisa. Andra tidstypiska attiraljer finns i samlingarna. Radioapparater, telefoner, till och med Marilyn Monroe har slagit sig ned för att få håret ompysslat. Även Tony Rickardsson sladdande på en speedwaycykel går att se.
– Den här har en från Borlänge byggt och jag fick köpa den när de la ned 56:ans café i Krylbo, säger Lars och pekar på Mels Drive-In.
Lika hänförande är bensinstationen som också kommer från 56:an och den bilverkstad som
Lars själv har byggt. Där går det riktigt att känna oljedoften, höra mullret från V8 motorerna och snacket mellan meckarna.

Även andra fordon än modellbilar finns i samlingarna. Traktorer och bilar av verkligt format finns i andra garage. Ett gammalt växthus har fått bli till traktorgarage, och bakom några portar gömmer sig ett par Mercury av årsmodell 1958, en Thunderbird och en Cheva Van.
Lars berättar hur det var i Norge när han växte upp, före 1960 var det dyrt så att det var nästintill omöjligt att köpa en amerikansk bil i Norge.
– Då kom svenska raggarna med sin jänkare och tog våra tjejer eftersom vi norrmän fick hålla oss till moped, säger han och brister ut i ett skratt.
Men nu kan han ta sin Lisa och rulla i väg i någon av de jänkare som finns i familjens ägo.

Publicerad i Annonsbladet vecka 18 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS