Lars Johannesson.
Foto: Niclas Bergvall

Lars är mästare i fyrverkeri: ”Intresserad sedan barnsben”

HEDEMORA. Redan som liten kille fascinerades Lars Johannesson av fyrverkerier. Nu fyller han snart 56 år, har blivit inofficiell världsmästare och driver LJ Fyrverkeri i Hedemora. – Jag blir som en liten grabb när jag ska skjuta fyrverkerier, berättar Lars med ett leende.

Valborg betyder fyrverkeri i vårt land. En tradition som funnits i många år och som omsätter en hel del pengar.
Lars Johannesson driver sedan flera år LJ Fyrverkeri.
– Jag har varit intresserad av fyrverkeri sedan barnsben, berättar 56-åringen när vi möts.
Mest nyfiken är jag på att han en gång blivit världsmästare i fyrverkeri.
– Det är kanske att ta i lite grann, det finns inget officiellt VM. Men jag har vunnit en tävling som är jämställd med VM, berättar han.
Det var för fem år sedan i tyska Hannover och han ingick i det svenska lag som vann VM.
Men Lars har också ett antal guldmedaljer på svenska mästerskapen.
– Jag ingick i det lag som vann SM tio år på raken.

Lars Johannesson tillsammans med sin hund Wilma, som inte är rädd för fyrverkerier.

I fyrverkeritävlingar bedöms bland annat bredden på fyrverkeriet, men också hur man använder utrustningen, höjden, tajming och lekfullheten.
– Men även hur man komponerar den, ja helheten. Sedan är det en jury som bedömer det hela, berättar Lars och fortsätter:
– I coronatider har det dock inte varit så många tävlingar.
Sporten är för övrigt stor internationellt och länder som Italien, Malta, Spanien, Tyskland och inte minst i Kina.
Det är också i Kina som de flesta fyrverkerier tillverkas.

Lars Johannesson är också en samlare av smällare och annat nostalgiskt material.
Lars Johannesson är också en samlare av smällare och annat nostalgiskt material.

Hur lång tid brukar tävlingen pågå?
– Det är olika, beror på tävlingsbudgeten. Men den brukar pågå mellan tio och 30 minuter. Och ofta är det musik till tävlingen.
Precis som många andra branscher har Lars Johannessons och hans fyrverkeriföretag märkt av coronan.
– Ja, det är mycket som har ställts in. Jag tappade nog ungefär 90 procent, berättar han.
Han har genom åren haft många uppdrag vid bröllop och kalas. Men Lars anlitas också av kommuner och företag för att skjuta fyrverkerier.
– Jag var till Örnsköldsvik för ett par veckor sedan och sköt ett fyrverkeri i samband med att Modo Hockey firade 100 år. Det var ett riktigt stort fyrverkeri, säger han och ler.

Varför blev det fyrverkerier som lockade Lars? Frågan är inte alls enkel, men kanske är det den lilla pojken som finns kvar i honom.
– Jag började tidigt och när jag växte upp fanns det smällare. Jag blir som en liten grabb när jag ska skjuta fyrverkerier.
Smällare är dock förbjudna sedan början av 2000-talet. Men Lars är också en samlare och i ett skåp har han samlat på sig gamla klassiker, bland andra Kinasmällare, treöres, ettöres ”ryssar”, tigersmällare och så vidare.
– Jag tycker det är lite tråkigt att smällare är förbjudna, men jag kan även förstå förbudet eftersom många inte kan sköta sig.

Lars Johannesson visar upp en tolvtums-bomb.

Lars har också viss förståelse för den vind som blåser nu med djurägare, främst hundar men även andra djur, som inte alls gillar fyrverkerier
– Om alla skulle sköta sig och skjuta på valda tidpunkter skulle det inte vara några problem. Nu okynnesskjuter dessvärre många under flera dagar. Men vi i branschen försöker tillmötesgå alla och har full förståelse för att det finns djur som blir rädda, säger han.
Alla hundar är dock inte rädda, bland andra Lars hund Wilma.
– Nej, det är inga problem, säger han och klappar Wilma.

Fyrverkeribranschen är inne i en förändring. Eller vi ska väl säga att det har pågått i några år. För ett par år sedan förbjöds bland annat raketer.
– Det är många som tror att det är förbjudet med fyrverkeri, men så är det inte alls. Det är fullt lagligt. Men det finns regler att förhålla sig till, bland annat att man måste vara över 18 år för att få använda, berättar Lars.
Vi befinner oss i hans lilla butik i Bältarbo, strax norr om Hedemora. Här kan man inför nyår- och valborgshelgen köpa fyrverkerier.
– Men på grund av coronan är det inte alls som tidigare.

Lars Johannesson.

Noteras kan dock att fyrverkeri behöver inte alltid låta högt, det finns alternativ.
– Det finns en hel del ljudlösa fyrverkerier. Då blir det en liten smäll när de lämnar backen, inte i luften. Det är väl lite av framtiden och till det spelar man musik, berättar Lars, medan han tar fram en tolvtums-bomb.
– En stor krevad och den går upp 400 meter i luften.
Lars är en av få som är godkänd MSB-utbildare (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) för att få skjuta proffsfyrverkeri i landet.
– Jag håller då och då i utbildningar och du måste vara utbildad för att skjuta proffsfyrverkerier, så kallat proffspyrotekniker. De här mindre fyrverkerierna, effektbatteri, ”tårtor” med mera, behöver man ha fyllt 18 år för att få skjuta. Men där finns det även stora fyrverkerier, berättar Lars, som även driver ett elföretag.

Lars Johannesson visar upp en tolvtums-bomb.

Känt sedan 1400-talet
Fyrverkeri är en typ av lågexplosiv pyroteknik som används i estetiska syften och underhållningssyfte. Vanligtvis skjuts fyrverkerier vid nyår, påsk, valborg och olika jubileer.
Fyrverkerier är kända sedan tidigt 1400-tal i Europa. Krutet kom till Europa på 1200-talet. Seden kommer ursprungligen från Kina, där krutet troligen uppfunnits långt tidigare.

Fyrverkerier
Bomb: Det är en pyroteknisk effekt som är klotformad och skjuts upp i luften med kastladdning eller tryckluftskanon. Den kreverar väl på himlen med hjälp av separationsladdning och skjuter då vanligtvis ut mindre brinnande stjärnor.
Fontän: Det är en pressad pyroteknisk massa som brinner med jämnt tempo och ger oftast bara en färgad låga. Svår att släcka då syretillförseln finns kemiskt i massan.
Raket: En pyroteknisk effekt som drivs av en motor, har en styrpinne. Det finns raketer som avslutas med krevader, som tjuter, eller bara lämnar spår efter sig.
Eldbägare: En kastladdning som från marken skjuter upp en kaskad av brinnande stjärnor och bildar en ”kvast” på himlen.
Tårta: Det är ett batteri av bombetter (liten bomb) och mindre eldbägare sammankopplade för att ge en tidsmässigt längre effekt där även stjärnor och krevader kan variera.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS