Mirjam, fyra år, klättrar försiktigt upp i en av dalens branta sidor och tar sig lika försiktigt ned igen. Hon är på besök i Säterdalen med mormor Kristina Jönsson.
Foto: Veronica Rigtorp

Länsstyrelsen utmanar till en dag i det fria

DALARNA/SÄTERDALEN. I år är det Friluftslivets år och den 29 april var utsedd till Sveriges friluftsdag. Det tog Länsstyrelsen Dalarna på största allvar och anordnade en friluftsdag för sina anställda. De fick under dagen välja sin aktivitet och om man ville göra det själv eller tillsammans med någon annan. Samtidigt utmanar länsstyrelsen företag och skolor att göra detsamma.

Fördelarna är många med att anordna en friluftsdag: Det motverkar stress och främjar återhämtning, det bidrar till stärkt kreativitet och koncentrationsförmåga. Det kan också bidra till gemenskap och starkare vi-känsla på arbetsplatsen. Och det är bara några av alla fördelar som Henny Sahlin, friluftslivssamordnare på Länsstyrelsen i Dalarnas län, påtalar när hon sammanstrålar med två andra kollegor i Säterdalen.
Vad innebär en friluftsdag?
– En friluftsdag kan vara så många olika saker. Det kan vara allt ifrån att med hjälp av en guide vara ute och upptäcka samt laga mat i ett område tillsammans som ett slags teambuilding, till att kanske lägga en del av en planeringsdag utomhus där en promenad enligt walk-and-talk-modellen är ett viktigt inslag. Dagen kan också vara en viktig del i ett hållbarhetsarbete på arbetsplatsen och skapa en bättre förståelse för det, säger Henny Sahlin.

Till vänster Henny Sahlin friluftssamordnare på Länsstyrelsen Dalarna, tillsammans med naturreservatsförvaltarkollegorna Anki Alfredén och Leif Olofsson Helldal för en friluftsdag i Säterdalens naturreservat.

Hon ingår i en arbetsgrupp där friluftsliv varit ett av ämnena. När just friluftsdagar kom på tapeten så var det många i gruppen som skulle kunna tänka sig det även som vuxna. Så blev det och fler länsstyrelser har hakat på idén.
En friluftsdag behöver inte heller vara en heldag, utan går att variera i det oändliga.
Många känner sig kanske exkluderade när det blir prestationsbaserade aktiviteter.
– Med friluftsliv handlar det inte om prestation. Det kan till exempel vara att bara vara ute, sitta på en bänk, andas och lyssna på fåglarna, lukta på blommor. Det kanske låter flummigt, men det handlar om att använda alla sina sinnen, förklarar Henny Sahlin.

Henny Sahlin friluftssamordnare på Länsstyrelsen Dalarna i Säterdalens naturreservat.

Att just bara gå sakta och bara andas kan det vara många som behöver i dagens stressade vardag.
Att bara sitta och se på vatten, en strömmande bäck eller en lugn sjö, är rogivande. En stor världsomspännande undersökning visar att just vatten är det som flest tycker om att vara i/intill/uppleva.

Annan forskning har visat att sjuka personer tillfrisknar fortare om de ser natur utanför fönstret än dem som har en betongvägg utanför sjukhusfönstret.
Barn som har mycket grönt kring lekplatsen leker på andra sätt. Henny har flera goda exempel, bland annat ett som är väldigt aktuellt och som blivit en stor framgång, nämligen tv-programmet ”Den stora älgvandringen”. I ett klassrum i Jämtland har eleverna haft möjlighet att avbryta studierna några minuter för en stunds vila, och se på den lugna älgvandringen. Avbrottet har gett möjlighet till ny energi till att fortsätta med skolarbetet.
– Jag brinner ju för friluftsliv och det finns mycket forskning som visar att vi mår bra av det. Genom pandemin har många återupptäckt att vi mår bra av det här, tillägger Henny Sahlin och blickar ut över Säterdalens inbjudande miljö.

Rätt planerat kan man anordna en coronasäker friluftsdag på många vackra platser, som till exempel Säterdalen.

Med sig i friluftsdagstankar för vuxna har hon ingen mindre än självaste landshövdingen Ylva Thörn.
– Jag vill uppmana andra arbetsgivare i länet att följa länsstyrelsens exempel med en friluftsdag för medarbetarna. Det senaste året har för många inneburit mer digitala möten och mer skärmtid. Att genomföra en friluftsdag som denna känns helt rätt och som jag också varmt kan rekommendera, säger landshövding Ylva Thörn.

Fikapaus under friluftsdagen i Säterdalens naturreservat.

En friluftsdag förknippar många med en händelse då alla på skolan ska ut och jogga, orientera, åka skidor eller liknande. Dessa dagar är viktiga men friluftsdagar borde ske varje dag i varje klass som en naturlig del av undervisning och lärande, menar Henny Sahlin.
– Många studier visar att en blandning av inom- och utomhusundervisning ger ökad koncentrationsförmåga, minskad stress, ökad hälsa och välbefinnande för både elever och pedagoger. Därför vill vi utmana Dalarnas pedagoger att lägga delar av undervisningen och lärandet utomhus. Matte, svenska, engelska ja, de flesta ämnen kan läras in ute, säger Henny Sahlin.

Säterdalenspark och Säterdalens natureservat passar utmärkt för en friluftsdag med jobbet.
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS