Eva Holmgren och Elving Långdahl gläds åt att Långdahls Logistik AB vunnit upphandlingen om att fortsätta med de underjordiska transporterna i Bolidens gruva i Garpenberg. Detta arbete sysselsätter omkring 100 personer.
Foto: Pär Sönnert

Långdahls vann upphandling – fortsätter med underjordiska transporter i gruvan

HEDEMORA Långdahls Logistik har vunnit upphandlingen att fortsätta med de underjordiska transporterna i Bolidens gruva i Garpenberg. Det innebär att omkring 100 anställda fortsätter med sitt underjordiska arbete i gruvan. “Det känns kul att lokala entreprenörer kan vinna upphandlingar”, tycker grundaren Elving Långdahl.

1988 startade Elving Långdahl företaget Långdahls Åkeri, som senare fick sällskap av Långdahls Logistik.
– Jag jobbade som chaufför på mejeriet i Grådö och sedan fick jag möjlighet att köpa loss två lastbilar. Det var så det började, säger Elving Långdahl och konstaterar att det har hänt en del med företagen sedan dess.
– I dag köper vi in nya fordon för omkring 20 miljoner kronor per år. Det är lite skillnad mot hur det var i början, säger Elving som i dag äger företagen tillsammans med sina barn.

Logistikföretaget har ett hundratal anställda som jobbar med underjordiska transporter i Bolidens gruva i Garpenberg.
– Fyra skiftlag jobbar dygnet runt åt oss i gruvan. Boliden spränger och sedan sköter vi resten, till dess att lasten kommer ovan jord. Vi sköter all transport under jord och även vägunderhållet. Det är flera mil med grusvägar under jord i gruvan som måste hållas efter. Det känner nog folk inte till, att det finns ett så stort underjordiskt vägnät, säger Elving Långdahl.

Åkeridelen sysselsätter ytterligare ett 50-tal personer.
– Så sammanlagt är vi omkring 150 anställda i de båda företagen. De flesta bor i närområdet men även i Falun, Borlänge, Saxdalen och Sala, säger Eva Holmgren, som jobbar med ekonomi åt de båda företagen.
– Via åkeriet kör vi alla transporter till och från Grådö Mejeri, som ligger en bit bort här. Det är hela mjölkkedjan, först hämtar vi mjölken hos bönderna och kör den till mejeriet och därefter kör vi ut mjölken till affärerna. Vi jobbar bara med saker som börjar på M, malm och mjölk, konstaterar Elving Långdahl.

Elving Långdahl grundade Långdahls Åkeri 1988. “Då hade jag fått köpa två lastbilar av mejeriet. I dag köper vi in nya fordon för 20 miljoner kronor per år”, säger han. Foto: Pär Sönnert

Just mejeriet är något som har varit med honom ända sedan födseln, bokstavligt talat.
– Farsan var chaufför åt mejeriet och jag är faktiskt född inne på mejeriområdet, i en hyreslägenhet som dock är riven nu. Sedan började jag själv köra åt mejeriet. Jag har mjölk i ådrorna, säger Elving Långdahl.

2015 vann företaget upphandlingen om att sköta de underjordiska transporterna i gruvan. Nyligen gjordes en ny upphandling, om samma sak, som Långdahls vann på nytt. Det nya avtalet sträcker sig över fyra år, plus två optionsår.
– Det känns kul att lokala entreprenörer kan vinna så stora upphandlingar. Transporterna i gruvan är ju en väldigt stor del av vår verksamhet så visst känns det skönt att veta att vi har det uppdraget i ytterligare fyra år, säger Erling Långdahl som tillägger att företaget även tidigare har haft uppdrag åt gruvan.
– Men då gällde det all transport ovan jord. Nu är det tvärtom, under jord, säger Erling Långdahl.
– Vi har jobbat länge med Boliden och har en bra relation med dem, säger Eva Holmgren.

Elving Långdahl och Eva Holmgren på gården vid Långdahls Åkeris kontor i Grådö. Foto: Pär Sönnert

Logistiken har ett kontor vid själva gruvan, i baracker som Boliden tillhandahåller. Åkeriets kontor ligger i Grådö, på samma tomt där Erling själv har bott sedan 1985.
– Vi har delat upp logistiken med verksamheten i gruvan och så åkeriet med mejerikörningar. Det blir enklast så, eftersom det är olika avtal och så, förklarar Erling Långdahl.

Bolidens stora verksamhet skapar ringar på vattnet i bygdens näringsliv. Och att Långdahls vinner en upphandling om transport åt gruvan skapar i sin tur mycket jobb åt underleverantörerna.
– Vi har en stor maskinpark på ett 50-tal fordon i gruvan, från personbilar till lastbilar. Sedan har vi ett 40-tal fordon inom åkeriet. Och de ska ju servas och bytas ut. Lastbilarna och lastmaskinerna i gruvan måste vi byta ut vart tredje år. De är i gång och körs 16-20 timmar per dygn, så det blir slitage på fordonen, säger Elving Långdahl.

Lastbilarna servas på Bilmetro i Hedemora och lastmaskinerna via Swecon.
– Sedan köper vi vissa däck från Euromaster i Borlänge och andra från TC Däck i Västerby här i Hedemora. Det blir ju så att vi först får uppdrag av Boliden och sedan sysselsätter vi flera lokala företag, säger Elving Långdahl.

Många fordon trängs på tomten vid Långdahls Åkeris kontor i Grådö. Företaget har ansökt om bygglov för att få bättre kontorsutrymmen samt bättre plats för fordonen. Foto: Pär Sönnert

Även om företaget har vuxit sakta men säkert så har åkeridelen fått växtvärk.
– Vi är väldigt trångbodda här i Grådö. Gården är väldigt liten för att rymma alla fordon. Vi vill göra om lite på tomten och väntar nu på att få bygglovet beviljat. Det är runt 200 fordon som åker in och ut på gården varje dygn, så det är en stor verksamhet. Vi är i gång dygnet runt här, säger Elving Långdahl.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 43, 2021.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS