ANNONS

De tre män som i våras kidnappade och misshandlade en Borlängebo, vilket bland annat skedde i en lägenhet i Smedjebackens kommun, har nu dömts till långa fängelsestraff. Två av dem döms för bland annat grov misshandel och människorov.
Foto: Dreamstime

Långa fängelsestraff efter kidnappningen – filmmaterial utgjorde bevisning

SMEDJEBACKEN/BORLÄNGE De tre män som i våras kidnappade och misshandlade en Borlängebo har nu dömts till långa fängelsestraff. Två av dem döms för bland annat grov misshandel och människorov

Den nu dömda trion består av två män, i 40-årsåldern och 20-årsåldern, från Smedjebackens kommun och en man i 25-årsåldern från Västmanland.
I slutet av april kidnappade trion en man från en plats i Borlänge. Mannen tvingades in i en bil och misshandlades under bilfärden som först gick till en plats i skogen och sedan till en lägenhet i Smedjebackens kommun.

Mannen har berättat att han fruktade för sitt liv och att han var helt säker på att trion körde ut honom i skogen för att döda honom.
Under ett par timmar utsattes mannen för misshandel, hot och skenavrättningar med en pistol. Han blev även bunden vid en stol innan en brinnande handduk kastades i hans knä. “Det kan närmast liknas vid tortyr”, skrev åklagaren i åtalet.

Stora delar av händelseförloppet har filmats av ett par av de inblandade och filmerna har utgjort stor del av bevisningen i målet.
Dramat slutade med att trion släppte målsäganden på en plats i Smedjebackens kommun och skrev till en av hans vänner var mannen fanns någonstans. Därefter kunde polisen gripa trion.

Enligt målsäganden hade trion fått höra att det var stort polispådrag, med anledning av hans försvinnande, och att det var därför som trion släppte honom.

Samtliga i trion nekar till brott, trots att det bland annat hittats blod från målsäganden på samtliga i trion. Den äldre av dem har bland annat uppgett att han inte vill säga något om de andra medåtalande men säger bland annat ”Det hade kunnat sluta på annorlunda sätt om jag inte var där, ja, han kanske inte skulle ha funnits nu”.

Falu tingsrätt anser att den samlade bevisningen gör att det står klart att trion har begått brotten mot den kidnappade mannen. Tingsrätten anser även att den äldre av männen var chaufför och även intog en passiv roll under misshandeln, men att han ändå ska dömas för medhjälp till brott då han inte försökt avbryta händelseförloppet.

Tingsrätten skriver i sin dom att ”Frihetsberövandet har präglats av att NN genomgående utsatts för en på flera sätt kränkande och förnedrande behandling som varit ägnad att få honom att frukta för sitt liv”.

I början av mars i år rånades den kidnappade mannen av de båda männen från Smedjebacken. De stal kontanter och en mobiltelefon av mannen. Detta skedde i Ludvika kommun och männen döms även för detta.

Dagen före kidnappningen utsatte de båda yngre männen en tonåring för brott i Ludvika kommun. De döms därför för övergrepp i rättssak och försök till utpressning.

Mannen från Västmanland döms till sju års fängelse för grov misshandel, människorov, grovt vapenbrott, grovt olaga hot, försök till utpressning, försök till grov utpressning, övergrepp i rättssak, samt flera trafik- och narkotikarelaterade brott som begåtts i Västmanland i februari.
Däremot frikänns han från misstankarna om att ha rånat en annan person, dagen före kidnappningen, samt ett fall av övergrepp i rättssak.

Den yngre mannen från Smedjebackens kommun döms till 4,5 års fängelse för grov misshandel, människorov, grovt olaga hot, rån, försök till grov utpressning, försök till utpressning och grovt vapenbrott.
Däremot frikänns han från misstankar om två fall av övergrepp i rättssak samt ett fall av grovt vapenbrott och samt för att ha rånat den andra personen dagen före kidnappningen.

Den äldre mannen från Smedjebackens kommun döms till 3,5 års fängelse för medhjälp till grov misshandel, medhjälp till människorov, medhjälp till grovt olaga hot, medhjälp till försök till grov utpressning samt rån.

Trion ska även betala skadestånd till den kidnappade mannen, samt till tonåringen som rånades i Ludvika kommun

Dessutom var en kvinna i 20-årsåldern från Smedjebackens kommun åtalad i samma mål misstänkt för grovt vapenbrott i, men rättegången mot henne ska tas vid ett senare tillfälle.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 40, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS