ANNONS

Lång kö för att få pass

BORLÄNGE. 15 januari infördes tidsbokning för pass i Borlänge. Syftet var att minska väntetiden för den sökande. Men det är svårt att få tider.

– Vi släpper tider 60 dagar framåt. Är det fullt den dagen du tittar på webben ska du inte ge upp. Tack vare om- och avbokningar finns det alltid någon ledig tid varje dag, säger Savis Bodin, införandeansvarig för tidsbokningssystemet i Polisregion Bergslagen.

Han vill uppmana alla som ska ute och resa att vara ute i god tid för att skaffa nytt pass. Framför allt nu när det är högsäsong.
– De som inte behöver pass just nu uppmanar jag att vänta till hösten för att ge plats för de som har mer bråttom.

Hur gör jag om jag behöver pass omgående?
– Om du reser idag eller imorgon kan du få ett provisoriskt pass, ett tillfälligt pass, utfärdat. Det provisoriska passet gäller för den aktuella resan och behovet måste styrkas.
Provisoriska pass utfärdas endast på ett fåtal platser i Sverige – men inte i Borlänge. Det kan sökas på flygplatsen, men det finns också kontor med drop-in.

Närbelägna kontor med drop-in i Dalarna är Mora, Ludvika och Avesta. På sikt blir det tidsbokning även där.
– Vi införde tidsbokningstjänsten för att få bort långa kötider på de större passexpeditionerna och för att ge bättre service till allmänheten. Tidigare har den sökande kunnat få vänta i flera timmar för att ansöka om pass eller nationellt id-kort. Nu har personen sin bokade tid och det tar cirka 5-10 minuter innan passet är klart, säger Savis Bodin.

Publicerad i Annonsbladet vecka 19 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS