ANNONS

Kristina Steinkamp, kock och köksansvarig på skolan var innerligt glad över att ha kammat hem vinsten i tävlingen – att få laga mat med landslagskocken Fredrik Andersson.
Foto: Rebecca Linder

Landslagskocken gästade skolköket

NORDANÖ. I veckan fick köket vid Nordanö skola besök av lagkaptenen för kocklandslaget, Fredrik Andersson som lagade mat tillsammans med Kristina Steinkamp, kock och köksansvarig på skolan

Anledningen var att hon vunnit en tävling som Santa Maria anordnat.
– Jag har fått nypa mig i armen flera gånger för att förstå att det är sant. Att lilla jag har vunnit. Jag är djupt glad inom mig, säger Kristina Steinkamp.
Hon är just i färd med att ställa i ordning och bära ut maten från köket till matsalen där barnen dagligen äter lunch och det märks att hon trivs med det hon gör. Dagligen så lagar hon både frukost, lunch och mellanmål till skolans 58 elever. Tidigare har hon arbetat inom restaurangbranschen men även inom handel.

Den största skillnaden att servera mat åt barn i en skola mot att servera den i en vanlig restaurang tycker hon är feedbacken.
– Barn är ärliga och säger vad de tycker. Jag får mer uppskattning för maten här och det är många som ger mig beröm och kommer fram och tackar för maten, berättar Kristina.
I våras var hon på mässa i Stockholm där hon stannade vid en monter och såg att det utlystes en tävling. Tävlingen gick ut på att skapa ett inspirerande recept som var användbart i den verksamhet som Kristina representerar och som fungerade att laga för många och där en av Santa Marias nya kryddblandningar skulle ingå.

Hon fick med sig en del kryddblandningar och frågade särskilt efter kryddor som passar till fisk eftersom hon tycker mycket om att tillaga just fisk. Sedan åkte hon hem och började experimentera. Det hela resulterade i ett recept på en fiskrätt hon kallar Citronlax i tortillabröd

Maten som serverades var Kristinas citronlax med tortillabröd samt Fredriks bidrag från Kocklandslaget – Grillad blomkål med pulled oatsröra, romansallad, koriander och nachos.

. Något som också gick hem hos juryn eftersom hon vann. Vinsten var att lagkaptenen för kocklandslaget, Fredrik Andersson, gästade köket på Nordanö skola och lagade mat tillsammans med Kristina. Fredrik, som själv är uppväxt i Avesta, tyckte att det var roligt att komma hem och laga mat.

– Jag har ju även fått ett uppdrag att laga till en vegetarisk rätt. Det blir lite som en chili con carne med pulled oats istället för kött, samt rostad blomkål, berättar Fredrik Andersson.
Det var alltså dessa två rätter som serverades här på skolan i måndags och maten verkade gå hem hos de flesta.
– Det har varit oerhört inspirerande att få laga mat tillsammans med Fredrik. Det här lever jag länge på, konstaterar Kristina.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 46 2018. 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS