ANNONS

Peter Sennblad, landskapsarkitekt i Hedemora kommun (längst till höger) guidade landshövdingen Ylva Thörn, Fredrik Lindström från Funktionsrätt Dalarna och Hedemoras kommunalråd Stefan Norberg (S) runt slingan vid Stadssjön i Hedemora. Besöket gjordes i rullstol, för att visa satsningen på tillgängligheten i området.
Foto: Kristina Backlund/Hedemora kommun

Landshövdingen upplevde Stadssjön – från rullstolen

HEDEMORA Dalarnas landshövding Ylva Thörn besökte Hedemora och Stadssjön i söndags. Rundturen skedde delvis i rullstol, för att belysa satsningen på tillgänglighet i området.

För något år sedan stod den 3,3 kilometer långa slingan vid Stadssjön i Hedemora klar.
– Stadssjön är ett fint exempel på hur anpassningar för tillgänglighet skapar en plats och en upplevelse som lockar väldigt många, säger Kristina Backlund, kommunikationschef i Hedemora kommun.

Häromveckan kom landshövding Ylva Thörn på besök till Stadssjön, tillsammans med sin man. Paret fick sällskap av Hedemoras kommunalråd Stefan Norberg (S), Fredrik Lindström från Funktionsrätt Dalarna samt Henny Sahlin från Länsstyrelsen Dalarna. De guidades runt Stadssjön av Peter Sennblad, landskapsarkitekt i Hedemora kommun.
– Vi hade verkligen tur med vädret. Tidigare under veckan var det högvatten vid Stadssjön, på grund av vårfloden på fjällen, men det han sjunka undan, säger Peter Sennblad.

Besöket gjordes som ett led i en landshövdingsstafett där Ylva Thörn besöker flera dalakommuner och gör olika vandringar med anledning av att det är friluftslivets år. I Hedemora fick besökarna prova att uppleva Stadssjön i rullstol.
– Kommunalrådet Stefan Norberg rullade hela slingan medan Ylva Thörn rullade halva innan hennes man tog över. Detta var ett sätt att uppmärksamma den satsning på tillgänglighet som vi har gjort vid Stadssjön, att man ska kunna ta sig fram med rullstol eller rullator, säger Peter Sennblad.

Vissa delar av slingan var tyngre att ta sig fram på, vilket beror på att vägen trafikerats då ett soldäck håller på att byggas.
– Vi ska återställa dessa delar av slingan när arbetet är klart. Landshövdingen var väldigt imponerad över att vi har gjort den här satsningen i Hedemora, berättar Peter Sennblad.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 25, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS