Lagom är bäst

Omoderne Andersson har just lärt sig ett nytt ord - veganuari.

Behovet av att uppfinna ett nytt ord är sprunget ur en alltmer spridd önskan om att i större utsträckning avstå ifrån att äta kött.
Ämnet känns speciellt aktuellt under årets mest löftesrika månad.

I sanningens namn måste erkännas att även undertecknad smittats en smula av denna, sannolikt sunda, trend. Det har hänt att lunchtallriken laddats med rätter från en del av menyn som vid tidigare enstaka försök mest framstått som smaklösa och därför fruktats.
Kan..in.., kan inte säkert påstå att mat lagad av råvaror hämtade ur växtriket med åren blivit mer smakfull, men min upplevelse är att så är fallet.
Erfarenheter ifrån försiktiga fältstudier har påvisat att kost där baljväxter är ett dominerande inslag ofta stimulerat mina smaksinnen. Insikt om en ökad risk för ofrivilliga utsläpp är ett problem att hantera. Möjligen är måttfullhet vad som krävs.

Föredrar ändå att ladda min kropp varierad kost. Tanken på ett liv utan rotmos och fläsklägg, isterband, pölsa, rårakor utan fläsk och en rad andra rätter hämtade ur kokböckers kapitel där husmanskostens hemligheter avslöjas lockar inte.
Det unikt svenska ordet lagom känns i sammanhanget som det mest passande.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

Pling! Källan till detta välbekanta ljud var min påstått smarta telefon.
Är ibland en smula avundsjuk på alla tvärsäkra typer som har den unika förmågan att sitta inne med absoluta sanningar.
Försöker undvika att bli en onödigt dyster typ. Uppgiften känns svår.