ANNONS

Masarnas lagledare Stefan “Tosse” Bäckström.
Foto: Annonsbladet

Lagledare Bäckström inför SM-finalen: “Det är som en saga!”

För 20 år sedan vann Masarna SM-guld inför storpublik. Då var Stefan Bäckström funktionär. På tisdagskvällen ska han leda klubben i den första av två finaler. – Som en saga, säger han.

Det var hösten 2000 som det jublades på Brovallens motorstadion. Inför 12242 åskådare hade Masarna tagtit sitt första SM-guld med Tony Rickardsson och Leigh Adams i spetsen.
Vad gjorde du då?
– Jag var där och tittade.

När lagledare Stefan Bäckström tänker tillbaka på den kvällen i dag den 6 oktober 2020 hade “Tosse”, som han kallas, givetvis ingen aning om att han 20 år senare skulle vara delaktig i något stort.
Var du involverad i klubben för 20 år sedan?
– Nej, inte mer än att jag hjälpte till VIP-läktaren.
Men ett speedwayfan var han redan då, den då 38-årige “Tosse” Bäckström.

Nu skriver vi den 6 oktober 2020 och Avestaklubben har gjort en resa. En resa med djupa dalar, men också med en del toppar även om det är några år sedan.
Kanske kommer ni ihåg ni att Masarna även tog SM-silver 1999, 2001 och 2004 men minnet av de tunga åren finns också.
Googlar man på “Masarna 2000” dyker givetvis SM-guldet och alla medaljer upp, men också de jobbiga rubrikerna och åren med konkursen och sportsliga motgångar.
Men att Masarna skulle ta sig till en SM-final coronaåret 2020 var det knappast någon som trodde på.
Inte ens “Tosse”.
– Nej, då skulle jag ljuga. Vi hade knappt lag under en tid, men det har löst sig på ett bra sätt. Tanken var att vi skulle ge de unga förarna chansen och det har vi verkligen gjort.

Trots den turbulenta säsongen på många sätt är ni framme i en SM-final!
– Ja, det är helt fantastiskt!
“Tosse” berättar om resan från i vintras fram i dag. Tiden när det var svårt att få ihop lag, Smolinskis tidiga skada och alla vändningar i slutet av matcherna.
– Det finns de som säger att vi har värvat ihop ett lag. Det är helt fel, vi har ersatt förare som på olika sätt försvunnit. Att vi sedan tog in Nicki Pedersen kan vi tacka sponsorer för, men det var ju för att få fullt lag.

Bäckström är nöjd, och stolt, över att han gett de yngre förarna chansen och det är något han kommer in på vid flera tillfällen.
– Det är många som har fått chansen och fått med sig viktig rutin.
Men nöjda med att nå final är förstås inte Bäckström och Masarna.
– Vi går förstås för guld, men vi är medvetna om att vi möter ett fruktansvärt lag, säger han.

Först nu nämns motståndet i texten, Indianerna från Kumla. Men det är ett medvetet val av undertecknad – det här handlar om klubben som var nere på nio och reste sig.
– Det är för mig ofattbart stort att vi nått final. Som en saga. Vi var nere på knäna och var nära att kasta in handduken.
Vad är det som gör att ni är där ni är?
– Sammanhållningen i gruppen. Vi har ingen jättestjärna även om “Anton” (Antonio Lindbäck) och Kim (Nilsson) dragit ett stort lass. Men alla har dragit sitt strå till stacken och presterat.

Att “Tosse” blev lagledare i Masarna var lite av en slump.
– Anders Fröjd slutade som lagledare och då fick jag och Andreas Engh frågan och tokiga som vi är tackade vi ja. Vi kände att vi hade inget att förlora.
Det beslutet är något som Bäckström inte har ångrat. Tiden i klubben har gett honom mycket.
Hur är du nere i depån?
– Jag är cool (ha ha). Visst är det stressigt, men jag stressar inte upp mig, säger han.
“Tosse” tog med sig sitt en hel del av sitt ledarskap och tänk från hockeyn.
– Jag gör bland annat alltid upp en gameplan innan på allt som kan hända. Förbereder mig på alla scenarion som kan inträffa med toppningar och annat.

Är du aktiv i depån?
– Ja, det gäller att vara på tårna, det är så mycket som händer och det behöver tas snabba beslut.
På tisdagskvällen match i Kumla – i morgon, onsdag, på hemmaplan.
– Det kommer att bli en jämn final.
Men denna gång en SM-final utan den stora publiken.
– Det är förstås tråkigt, vi vet att det är många som följer oss. Jag har fått gratulationer från USA och Australien inför finalen. Men till nästa år hoppas vi att det ska vara som vanligt.
Det kan Masarna behöva, ekonomin är givetvis viktig i klubben. Utan publiken och sponsorer är det svårt att driva vidare klubben som bildades 1937.
– Men det som är fantastiskt är att alla i klubben jobbar ideellt. Och då menar jag alla! säger Stefan “Tosse” Bäckström.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS