ANNONS

Samhällsspridning av Covid-19 i Dalarna.
Foto: Dreamstime

Lägesrapport covid-19 i Dalarna: 20 mars

DALARNA: Från och med måndag prioriteras akuta och tidskritiska operationer. Mammografiverksamheten stänger tillfälliga hälsokontroller. Endast akuttandvård hos folktandvården.

Läget i Dalarna 20 mars kl 14.03

  • Antalet konstaterade fall av covid-19: 15.
  • Antal patienter inneliggande på vårdavdelning på Falu lasarett: 3.
  • Antal patienter som får intensivvård: 1.
  • Region Dalarna ser samhällsspridning i länet

Region Dalarna förbereder för reducerad planerad verksamhet
Falu lasarett kommer från och med måndag den 23 mars och tillsvidare prioritera akuta och tidskritiska operationer. Planerade operationer som inte har hög medicinsk prioritet kommer flyttas fram. Berörda patienter kommer kontaktas av vården:

– Patienter som får sina operationer inställda behöver inte vara oroliga, de kommer att bli kontaktade av vården och få en ny tid senare. Trycket på sjukvården kommer att öka, vi måste nu ställa om och mobilisera intensivvårdskapaciteten för att prioritera våra resurser på bästa sätt, säger Helena Björkman, divisionschef kirurgi, Region Dalarna.

Mammografiverksamheten i Dalarna stänger tillfälligt hälsokontrollerna
Från och med måndag den 23 mars stänger de mammografiska hälsokontrollerna inom mammografiverksamheten i Dalarna. Syftet är att minska risken för spridning av covid-19. Kontrollprogram och hereditetsscreeningar samt all undersökning av patienter med symptom eller de som blivit selekterade utifrån bildtagning fortsätter som vanligt.

Beslutet om stängning av delar av verksamheten kommer prövas veckovis. Alla patienter som berörs kommer kontaktas av vården.

Smittskyddsläkaren avråder från resor till fjällen
Region Dalarna tar hand om alla patienter som behöver vård i länet, men nu är det viktigt att avlasta vården när det är möjligt. Dalarnas smittskyddsläkare råder människor som har en fjällresa inplanerad den närmaste tiden att ställa in.

– Man bör avstå från att resa till fjällen som läget ser ut nu, det är olämpligt på grund av smittspridningen som vi har i samhället. Ska man ändå åka ska man tänka sig för noga för att undvika att riskera att bli smittad eller sprida smitta vidare genom att till exempel inte gå på after ski. Det här gäller inte bara oss i Dalarna, utan i hela landet, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare Region Dalarna.

Folktandvården Dalarna erbjuder tillsvidare endast akuttandvård från och med 20 mars
Patienter med bokade tider kommer kontaktas och få ny tid senare. Vid akuta besvär som inte kan vänta kontakta din ordinarie klinik för rådgivning.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS