ANNONS

Ulf Berg, ordförande i styrgruppen, Peter Holmberg, Carina Lundberg och Kerstin Eriksson är redo för vecka 30 då By Slånkvicku genomförs.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Laddat för en efterlängtad vecka i By

BY Förra året ställdes By Slånkvicku in på grund av pandemin, men i år är arrangörer och styrgrupp redo för en natur- och kulturvecka i bygden. – I år är vi runt 30 arrangörer och det är ett enormt engagemang, säger Ulf Berg, ordförande i styrgruppen.

Ulf Berg möter upp nedanför By kyrka tillsammans med Peter Holmberg, Carina Lundberg och Kerstin Eriksson som också ingår i styrgruppen. Carina Lundberg är också en av de medverkande arrangörerna under veckan.
– Jag är kostrådgivare och säljer aloevera-produkter och det kommer jag att ha hemma på gården, säger Carina Lundberg.
By Slånkvicku hade premiär år 2000 och har sedan arrangerats varje år, förutom förra året.
– I år skulle det ha varit 21:a gången men eftersom vi tvingades ställa in förra året blir det här 20:e upplagan. Grundidén med slånkvicku är att knyta sociala nätverk och vi är stolta över det här och det är en glädje att göra bra saker tillsammans, säger Ulf Berg.

Årets upplaga kantas av fortsatta restriktioner och en del arrangemang ställs in, bland annat marknaden i Nilses ladugård.
– Det har varit ett stort arrangemang som dragit 3 000-4 000 besökare, säger Ulf Berg och tillägger att det kanske är någon som arrangerar loppis istället.

Är det svårt att få med arrangörer?
– Nej, veckan bygger ju på att var och en gör sitt och på sina egna villkor och i år har vi extra fokus på barn, säger Kerstin Eriksson, sekreterare i styrgruppen.
– Vi är så utspridda och även om en del hoppar av kommer det till nya. Kyrkan är ett nav i Slånkvicku och efter ett års renovering återinvigs kyrkan den 25 juli. Jag satsar på en utomhusscen även om vi kan ha visst antal besökare i kyrkan, säger kyrkoherde Ingrid Öberg Hägg som anslutit tillsammans med kyrkogårdsföreståndare Annica Elvström och vaktmästare Mikael Johansson.

Under slånkvickuveckan, som alltid genomförs vecka 30, brukar drygt 40 olika arrangörer bjuda på olika evenemang och aktiviteter. Årets vecka innebär färre arrangörer men det blir ändå ett stort utbud att välja på för besökarna.
– Det gäller att få ihop veckan med ett bra arrangemang efter rådande restriktioner och det tror jag vi får, säger Peter Holmberg.
Nu fortsätter styrgruppen arbetet med att få in alla program med aktiviteter och evenemang av arrangörerna.
– Vi kör igång veckan lördagen den 24 juli då LRF har traktorcruising och sedan fortsätter det med olika arrangemang till och med 1 augusti, säger Ulf Berg.

En besöksupplevelse
By Slånkvicku anordnades för första gången år 2000 och under åren har arrangemanget växt till både innehåll och antalet besökare. Normala år brukar By Slånkvicku locka runt 20 000 besökare och är en av de största besöksupplevelserna i Avesta kommun.
Veckan byggs upp av fristående arrangemang under ett gemensamt marknadsföringstak. Vem som helst i bygden kan delta med ett eget arrangemang och får då plats i programbladet och får ta del av all marknadsföring. När svenskarna slår dank, är byborna i farten. Så presenteras den årliga veckan i By på styrgruppens hemsida.
Källa: byslånkvicku.se

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS