Laddade liveband i läcker lyster

Fotograf: Per Eriksson www.fotografpereriksson.com +46-70-520 99 36 per@fotografpereriksson.com Tullkammaregatan 12 791 31 Falun
"Folk som sett oss spela tidigare är imponerade av hur mycket musiken förstärks av så här pass häftigt ljus", berättar Gaupas taktgeneral Jimmy Hurtig. I symbios med fem andra dalaband och ljustekniker från Högskolan Dalarna slog man till med en mäktig afton på Magasinet i Falun under rubriken Music Visual Lab.
Foto: Per Eriksson
FALUN Dunder och brak, högt i tak och sprakande gemak sätter tonen. Taktsäkra band och ljuskänsliga studenter står för prestationen. – Det blir otroligt mäktigt, säger Jimmy Hurtig, Gaupa.

I en lokal av så pass betagande dimensioner som Faluns Magasinet hägrar ett gediget smörgåsbord för aktörer av såväl skapande som tekniskt raffinerad börd. Ljud och ljus är i sammanhanget två element som gärna låter sig giftas om och om igen, vilket en tilldragelse känd som Music Visual Lab med önskvärd tydlighet manifesterar.

Gaupa, en i Falun hemmahörande kvintett med fria tyglar mellan ruffigt riffande och praktfulla melodier, hyllar hela händelseförloppet och har måhända funnit en framtida kraftkälla i sin musikaliska gärning som tål att utforskas närmare.
– Folk som sett oss spela tidigare är imponerade av hur mycket musiken förstärks av så här pass häftigt ljus, berättar trummisen tillika tempogeneralen Jimmy Hurtig.
– Vi har enats om att försöka snacka lite mer med dem bakom ljusshowen, att kanske samarbeta någon mer gång framöver, för det här gick verkligen hur bra som helst.

Inte mindre än sex genremässigt åtskilda men uttrycksmässigt via kvalitetsfaktorer samhöriga akter placerade sulor av rågummi på Magasinets scengolv. Luftrummet och den massiva byggnadens valv fick se sig synnerligen stilfullt regisserade av lika stämningsladdade som kontrastrika ljusshower signerade studenter på Högskolan Dalarnas audiovisuella program. Förutom Gaupa ställdes tonhimmeln på vid gavel under försyn av Clas Yngström & Sky High, Dalasinfoniettans blåsensemble, Prop Dylan, Falu Folkband och Koda.

Artisternas två låtar vardera gavs kulörta språngbrädor för maximal sprängkraft oavsett tonhöjd och röstläge, och på tal om låtar är det något som i högsta grad är aktuellt för Gaupa. I april frigörs nämligen ett nytt album.
– Vi tar det lite lugnt med bandet nu i februari och mars, bland annat ska jag bli pappa till en liten grabb, förklarar en lycklig trumslagare.
– Men i april landar som sagt nya plattan och vi ska även ut på turné i Frankrike och Tyskland, och det är även lite festivaler inför sommaren i görningen. Det ser ljust ut.
Vilka färger tycker du känns mest Gaupa?
– Svart och mörkblått, utsmetat i långa penseldrag.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

FALUN Ämnet är flitigt omdiskuterat och bitvis infekterat. Hur Faluns framtida skolstruktur ska se ut berör och engagerar. Nu vill stadens politiska styre ta nästa steg.
FALUN Prospekteringsaktören Alicanto Minerals undersökning runt Faluinmutningarna har identifierat fyra nya koppar-guld-anomalier. Detta vid vad man kallar "Greater Falun Project".
FALUN Sport- och hälsoengagerade eldsjälar kastade "plast" till förmån för Cancerfonden.