Christoffer N. Persson, apotekschef på Apoteket AB i Avesta galleria, har koll på läkemedel och produkter.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Ladda husapoteket men undvik hamstring

AVESTA Semestertider och sommarlov är ofta förenat med skrubb- och skavsår, kliande myggbett och solsveda. Apoteket i Avesta har tips och råd på vad som kan vara bra att ha i hemmaapoteket. – Jag tror många ser till att ha exempelvis Alvedon eller Ipren hemma. Sedan kan man fylla på med solskydd, produkter för sårvård, vätskeersättning, med mera, säger Christoffer N Persson, apotekschef på Apoteket AB i Avesta Galleria.

Recepthantering är en stor del i Apotekets verksamhet men här ingår också rådgivning och mängder med produkter för alla åldrar och även för djur.
– Vi är nog det största apoteket i södra Dalarna och vi har de bästa öppettiderna, säger Christoffer N Persson.
Idag jobbar nio fast anställda medarbetare på Apoteket och några timanställda. Tidigare hade man även återkommande hjälp av pensionerade farmaceuter.
– Men sedan kom pandemin och eftersom flera av farmaceuterna hörde till en riskgrupp kunde de inte fortsätta. Nu har vi fått tillbaka en del av dem.

Är det några speciella produkter som efterfrågas?
– Förutom handsprit har försäljningen av munskydd tagit fart. Det har förändrats över tid från andra vågen och framåt.
Christoffer Persson berättar att de också säljer antikroppstester som självtest nu och idag kostar ett test runt 250 kronor.
– Tidigare har det endast erbjudits genom provtagning på apoteket av samarbetspartnern Doktor24. Det har varit på tisdagar och onsdagar i samband med att även vaccinationer utförts på plats.
– Sedan drygt en månad tillbaka säljer vi även snabbtester, antigentester. Det ger svar efter 20 minuter och även om ett antigentest inte är lika säkert som PCR-test är det ändå rätt bra.
De senaste två åren har läkemedelsbrist och sinande lager varit ett aktuellt ämne. Det har handlat om såväl livsviktiga mediciner för kroniskt sjuka som vanliga läkemedel. I samband med pandemin började folk att hamstra och det resulterade bland annat i att Ipren blev en bristvara. Men Christoffer Persson tror inte att det kommer att upprepas.
– Visst kan det uppstå restsituationer men överlag tycker jag att tillgången verkar vara relativt god. Men det är svårt för oss att veta hur det ser ut hos läkemedelsföretagen. Det är läget hos dem och grossisterna som styr vad vi får in till vårt lager baserat på vilka beställningar vi gör.
Christoffer Persson berättar att under pandemins inledande skede var det vissa kunder som ville hämta ut flera uttag av alla sina receptbelagda läkemedel på en gång.
– För att undvika att något läkemedel tog slut rekommenderade Läkemedelsverket att vi skulle vara strikta och inte lämna ut för mer än tre månader i taget. Det ledde senare till att det kom en ny förordning från april 2020.
Ofta får man frågan om att byta till ett liknande läkemedel när man ska hämta ut ett recept och på frågan varför blir svaret:
– Det är på grund av generikareformen från 2002. Då införde LFN, Läkemedelsförmånsnämnden som numera heter Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, TLV, ett utbytessystem.
Det innebär att man byter ut ett preparat som förskrivits mot det billigaste eller nästan billigaste preparatet med samma aktiva substans och som bedöms ha samma medicinska effekt.
– Bytet ska ske i samråd med kunden som annars får betala mellanskillnaden själv om det inte finns medicinska skäl till att bytet inte ska ske.
– Det kan handla om allt från några kronor till tusentals kronor i merkostnad och reformen har sparat miljardbelopp åt regionerna under årens lopp.
Annat som förändrats är att man gått från pappersrecept till elektroniska recept vilket spar både tid och papper.
– Den nationella läkemedelslistan ersätter de register som idag finns för elektroniska recept och information om uthämtade läkemedel. Men vi kommer fortfarande att hantera en liten del pappersrecept, säger Christoffer N. Persson.
För att återgå till husapoteket så finns det något som lindrar allt från magproblem till förkylning. Produkter saknas inte och den som är osäker kan alltid fråga personalen om råd.

Apotekshistoria
Fram till 1970 drevs alla apotek i privat regi. Duktiga och kompetenta apotekare fick köa i åratal för att få tillstånd, så kallat privilegium. Den som hade lyckan med sig att få detta privilegium, blev å andra sidan i det närmaste enväldig inom sitt geografiska område.
Den 24 augusti 1970 bildades det statliga Apoteksbolaget AB. Bland bolagets första uppgifter var att lösa in alla 620 fristående apoteksenheter. I den nya organisationen blev alla apotek jämlika enheter som lydde under en apotekschef. Monopolet var kvar fram till 2009 då apoteksmarknaden omreglerades och Apoteket fick konkurrens från nya aktörer.

Källa: apoteket.se

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS