ANNONS

Bröderna Mattias och Anders Labys färgglada choklad får pris för andra året i rad.
Foto: John Leander

Labys choklad vinner igen

Chokladproducenten från Hedemora, Labys, vann redan förra året pris i tävlingen Scandinavian Chocolatier Competition. Nu har de vunnit guld igen och dessutom två silver.

International Chocolate Awards är en internationell tävling för att främja högkvalitativa chokladprodukter. Ett sammanhang där Hedemoraföretaget Labys tycks hävda sig alldeles förträffligt, nu när de tagit både guld och silver i den skandinaviska deltävlingen.
– Det är som ett litet erkännande att man är på rätt väg, säger Anders Laby, som driver Labys.

Han tror att ett viktigt skäl till framgångarna är bra råvaror och en smula mod.
– Det är att man vågar prova lite olika saker. Att man är lite nyfiken.
Vidare lyfter Anders Laby fram en strategi med stark lokal anknytning. Som att Labys fått smakprovningshjälp från Olle Bengtsson och Liselotte Dahlin, som driver Lissellas senap i Garpenberg.
Och att smakerna i chokladen i sig är lokala.
– Vi har jordgubben från Brandt från Västerby. Vi jobbar med yoghurt från Grådö mejeri. Hallonen och rabarbern kommer från våra egna odlingar och vi frystorkar själva. Det blir en varsammare hantering än om vi skulle använda frystorkat från en större leverantör.

Både guldet och de två silverutmärkelserna kom i kategorin ”White chocolate bars with inclusion or pieces”.
Nu ska bidragen skickas in till världsfinalen som avgörs i december-januari. Historien ger Anders Laby viss anledning att vara optimistisk.
– Vi fick silver i världsfinalen förra året med jordgubbssmaken.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS