ANNONS

Erland Nydén, från Samlingslistan, är kyrkorådets ordförande i Säterbygdens församling. “Min ambition när jag tillträdde var att bygga ett lag inom församlingen och jag kan konstatera att vi har en del kvar att göra där”, säger han angående att Socialdemokraterna och en enskild tidigare anställd inom församlingen riktat skarp kritik mot kyrkoherden, som nyligen sade upp sig.
Foto: Privat

Kyrkorådets ordförande om kritiken mot kyrkoherden: “En del felaktigheter”

SÄTER Mitt under den mandatperiod som är till ända vid årsskiftet tillträdde Erland Nydén som tillhör Samlingslistan, som ordförande för kyrkorådet inom Säterbygdens församling. Där har det stormat en del den senaste tiden. “Min ambition när jag tillträdde var att bygga ett lag inom församlingen och jag kan konstatera att vi har en del kvar att göra där”, säger han.

Erland Nydén håller inte med om den skarpa kritik som Socialdemokraterna i Säterbygdens församling riktar mot Pehr-Albin Edén, som sade upp sig under pågående kyrkorådsmöte den 16 november.
– Socialdemokraterna skriver tyvärr en del felaktigheter i sitt pressmeddelande, säger Erland Nydén.

Vad är det för felaktigheter?
– De gör en grej av den här kompetensförsörjningen, utbildningen som kyrkoherden har gått. Det ligger inom arbetsordningen för kyrkorådets ordförande att hantera kyrkoherdens kompetensutveckling. Socialdemokraterna har tidigare varit med och beslutat i kyrkorådet hur den här arbetsordningen ska se ut, säger Erland Nydén.

En annan del av kritiken mot Pehr-Albin Edén rör fakturor gällande utbildningen som han har gått och frågetecknen kring om dessa fakturor har slutattesterats och i så fall av vem.
– Jag ska slutattestera fakturor som rör kyrkoherden och i det här fallet är det någon eller ett par av fakturorna för denna utbildning som inte har nått mig. Jag är helt övertygad om att vi hade löst det hela om fakturan eller fakturorna hade skickats till mig från servicebyrån, säger Erland Nydén.

Det är Västerås Stifts servicebyrå som ska skicka fakturor som gäller kyrkoherden vidare till kyrkorådets ordförande för slutattestering.
– Jag tar inte den där diskussionen över huvud taget. Du får vända dig till Peter Åström på Västerås stift, blir svaret när Annonsbladet ringer till servicebyrån för att fråga om vad som hänt med fakturorna i fråga.

Peter Åström är stiftsprost på församlingsavdelningen inom Västerås Stift:
– Jag kan inte detaljerna kring just denna eller dessa fakturor som du frågar om, men för oss på stiftet så är detta ingen stor sak alls. Det är inget som vi driver vidare på något sätt. Om det har blivit fel någonstans med attestering så rättar vi till det i efterhand när det har upptäckts, säger Peter Åström.

Susanne Brännhammar har gått in som tillförordnad kyrkoherde inom Säterbygdens församling efter att Pehr-Albin Edén sagt upp sig.
– Arbetet med att rekrytera en ny kyrkoherde har inletts. Jag hoppas nu att vi kan jobba vidare med att utveckla församlingen, för bygdens bästa, men kan konstatera att det blir med en ny kyrkoherde. Det finns många goda viljor inom församlingen, men som i alla organisationer med mänsklig samvaro så kan det bli gnissel ibland och då måste man jobba för att lösa det, säger Erland Nydén.

Fotnot: På onsdagskvällen (efter Annonsbladets pressläggning) hade kyrkofullmäktige inom Säterbygdens församling ett sammanträde där de bland annat valde kyrkoråd för den kommande mandatperioden.

Läs även: Kyrkoherden bryter tystnaden efter hastiga uppbrottet från församlingen

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 51, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS