ANNONS

Kyrkoherden har sagt upp sig: “Jag vill inte säga något om detta”

SÄTER Pehr-Albin Edén har sagt upp sig som kyrkoherde i Säterbygdens församling. “Jag vill inte kommentera det mer”, säger han till Annonsbladet. Processen med att hitta en efterträdare har precis inletts och Susanne Brännhammar går in som tillförordnad kyrkoherde tills vidare.

Nyligen sade Pehr-Albin Edén upp sig från sin tjänst som kyrkoherde i Säterbygdens församling. Enligt Södra Dalarnes Tidning, som var först med att rapportera om detta, sade han upp sig “på stående fot under ett kyrkorådsmöte”.

Pehr-Albin Edén själv är fåordig när Annonsbladet når honom.
– Jag vill inte säga något om detta, säger han.
Det låter som att uppsägningen har skett väldigt hastigt?
– Jag vill inte kommentera det här mer, säger Pehr-Albin Edén.

Erland Nydén är ordförande för kyrkorådet i Säterbygdens församling:
– Det stämmer att Pehr-Albin har sagt upp sig. Vi hade ett möte med arbetsutskottet i tisdags där vi bland annat gick igenom formerna för hans arbetsbefrielse och avsked. Pehr-Albin är arbetsbefriad med lön i tre månader, vilket är helt enligt överenskommet när man säger upp sig själv, säger Erland Nydén till Annonsbladet.

Vad händer härnäst?
– Vi ska ha nya möten nästa vecka. Processen med att hitta en efterträdare har precis startat och är i sin linda. Bygden behöver den goda församling som finns och det ska vi bygga vidare på att ge, säger Erland Nydén.

Susanne Brännhammar går in som tillfällig kyrkoherde i Säterbygdens församling. Hon är i dag komminister inom församlingen, med särskilt ansvar för Stora Skedvi. Foto: Pär Sönnert

I Pehr-Albin Edéns frånvaro går Susanne Brännhammar in som tillfällig kyrkoherde i församlingen. Hon är i dag komminister inom församlingen, med särskilt ansvar för Stora Skedvi.
– Vi är väldigt tacksamma över att Susanne vill gå in som tillförordnad lösning, säger Erland Nydén.

Anledningen till Pehr-Albin Edéns hastiga uppsägning är ännu oklar. Ingen av de som Annonsbladet pratat med vill säga något, eller uppger att de inte vet något, om vad det beror på.
– Det blev hastigt, men jag vet ingenting om anledningen. Visst är det alltid bäst om man blir förberedd på att ta en ny roll men självklart får vi se till att hjälpas åt och lösa det som ska lösas nu, fram till jul och nyår som är en väldigt hektisk period för oss. Jag hjälper till under övergången, tills en efterträdare är på plats. Huvudsaken är att vi får lite stabilitet nu inför den viktiga perioden med advent och jul, säger Susanne Brännhammar.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 49, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS